Erişilebilirlik

Sirte'ye 'Nihai Taarruz' Başlatıldı


Sirte'den kaçan siviller
Sirte'den kaçan siviller

Libya’da Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı kuvvetler, devrik lider Muammer Kaddafi yanlılarının elindeki Sirte’ye “nihai taarruz” başlattı. Konsey, yeni geçiş hükümetinin de Sirte’nin düşmesinden sonra kurulacağını açıkladı.

Yönetime bağlı kuvvetler Sirte yakınlarındaki bazı bölgeleri dün denetimleri altına aldı. Bunlar arasında Kaddafi’nin 1942 yılında bir göçebe çadırında doğduğu Kasr Ebu Hadi kasabası da bulunuyor.

Kızılhaç çatışmalara ara verildiği bir sırada Sirte’deki İbni Sina hastanesine oksijen ve acil tıbbi malzeme ulaştırdı. Kentten kaçan doktorlar, oksijen ya da elektrik jeneratörlerini besleyecek yakıtları olmadığı için hastaların ameliyat masasında öldüğünü bildirdi. Dünkü çatışmalarda Kaddafi karşıtı dört savaşçı öldü, 39’u da yaralandı.

Başkent Trablusgarp’ta ise geçici liderler Sirte düştükten sonra görevlerini bırakacaklarını açıkladı. Geçici Başbakan Mahmud Cibril, geçici hükümetin istifasını açıklamayı Sirte düştükten sonraya saklamasını istedi, çünkü bu şekilde Libya’nın deniz ve hava limanlarının güvenceye alınmış olacağını söyledi.

Cibril, bununla birlikte ülkenin güneyinde aralarında Beni Velid kentinin de bulunduğu çöl kentlerinde çatışmaların devam etmesini beklediğini, ancak nihai zafer ilan edip ülkeyi yeniden imar etmeye başlamak gerektiğini kaydetti.

Mahmud Cibril ve Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, geçici anayasa uyarınca yeni hükümette görev almayacaklarını bildirdi. Bu liderler Libya’nın yeni bir diktatörlük altında yönetilmeyeceği yönünde halka güvence vermeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG