Erişilebilirlik

Şırnak’ta Hendek Çatışması:3 Ölü


Sirnak conflict
Sirnak conflict

Şırnak’ın Silopi ilçesinde PKK gençlik yapılanması YDG-H üyelerinin açtığı hendekleri kapatmak isteyen polisle gruplar arasında çatışma çıktı. Saatlerce süren ve ilçe merkezinde hayatın durmasına neden olan çatışmada 3 kişi öldü, aralarında polislerin, bulunduğu en az 10 kişi yaralandı. HDP Milletvekilleri ölenlerin sivil olduğunu söyledi.

İlçenin Başak ve Barbaros mahallelerinde kazılan hendekler için harekete geçen polis, sabaha karşı operasyon başlattı. Hendekleri kapatmak için iş makinalarıyla mahalleye giren polise roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Polisin karşılık vermesi üzerine çatışma başladı. Çatışmaların yoğunluğu sabah 8.30’a kadar sürdü. Bu saatten itibaren silah sesleri azalmaya başladı. Çatışmalar nedeniyle jandarma birlikleri de zırhlı araçlarla ilçe merkezine indi. İlçeden gelen görüntülerde çatışmaların yaşandığı mahallelerde bazı binalarda yangın çıktığı gözlendi. Silopi’nin içinden geçen uluslararası karayolu da zaman zaman taş ve lastiklerle kapatıldı.

Çatışmalarda 3 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa, 58 yaşındaki Hamdin Ulaş ile Kamuran Bilin olduğu öğrenildi. Yaralılardan 5'nin Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı, durumu ağır olan bir kişi ise Batman’a sevk edildi. Bazı yaralıların tedavi altına alındığı Silopi Devlet Hastanesi'ne acil hastalar dışındaki hastalar kabul edilmedi.

İlçenin değişik noktalarından silah sesleri gelmeye devam ediyor. Şırnak’ta bulunan HDP Milletvekili Ferhat Encü, ölenlerin sivil olduğunu söyledi. İlçede yaşananların çatışma olmadığını savunan Encü,”Yaralı sayısı 20 civarında 5 tanesi Şırnak Devlet Hastanesinde, 1 kişi Batman Devlet Hastanesi’nde, diğerleri Silopi’de. Ölenlerden biri 17 yaşında bir çocuk, 62 yaşında bir yaşlı, bizzat tanıdığım bir kişi. Olaylar tüm mahallere yayıldı daha da büyüdü” dedi.

Olayla ilgili bir açıklama da Şırnak Valiliği’nden geldi. 2 polisin de yaralandığını belirten Valilik, ölenlerin kimliği ile ilgili bilgi vermedi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Silopi ilçemizde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve kamu düzenini bozmaya yönelik olarak el yapımı patlayıcı ve mayın düzenekle barikat kuran, hendek kazan ve güvenlik kuvvetlerimize karşı roket, el yapımı patlayıcı, mayın ve uzun menzilli silahlarla saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yapılan operasyonda biri ağır olmak üzere 2 Polis Memuru yaralanmış çatışma esnasında 3 şahıs ölmüş, 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölücü terör örgütü mensupları olay yeri ve çevresinde lastik yakma ve benzeri olaylara devam etmekte olup güvenlik kuvvetlerimizce vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli müdahale ve operasyonlara devam edilmektedir.”

HDP olaylarla ilgili incleme yapmak üzere Silopi'ye heyet göndereceğini açıkladı.

Öte yandan bir çatışma haberi de Ağrı’dan geldi. Doğubayazıt ilçesinde yol keserek araçları ateşe veren PKK’lı grupla askerler arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir uzman çavuş ve İran uyruklu bir kişi hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG