Erişilebilirlik

Sırbistan Mülteci Akınıyla Baş Edemiyor


Sırbistan, Macaristan’la sınırının çitle kapanmasından sonra bu sınırda biriken mültecilerle baş edemediğini açıkladı. Macaristan, mültecilerle mücadele için bu sınırdaki tüm geçiş noktalarını kapatmıştı.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daçiç yaptığı açıklamada ülkesinin bir “toplanma merkezi” olmadığını söyledi.

Daçiç, ülkesine Yunanistan ve Makedonya üzerinde girişler sürerken, diğer mültecilerin de geri dönmek durumunda olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Macar yetkililer, Sırbistan tarafındaki kontrolün yetersiz olduğunu belirterek iki geçiş noktasını daha kapattı. Macaristan ayrıca iki güney eyaletinde, AB’ye ulaşmaya çalışan mülteciler nedeniyle olağanüstü hal ilan etti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, yeni güvenlik önlemlerinin bugünden itibaren yürürlüğe girdiğini ve hükümetinin sınırdan yasadışı giriş yapanlara karşı sert önlemler alacağını ifade etti.

Geçiş Talebi

Ancak bugün yüzlerce mülteci sınırda inşa edilen tel duvara dayanarak geçişlerine izin verilmesi talebinde bulundu. Mülteciler “sınırı açın” diyen tezahüratlarda bulundu.

200 mülteci geçiş yapmayı başarırken yerel gönüllüler mültecilere gıda ve malzeme yardımı yaptı.

Pazartesi günü gönüllülerin sınırda mülteciler için kurduğu ve birkaç gün önce tamamen dolu olan çadırlar tamamen boşalmıştı.

Bu noktadan bir kilometre ötede, Sırbistan’dan Macaristan’a yasal geçiş noktasında polisin gazetecileri ve gönüllüleri uzak tutmak için bir engel oluşturduğu görülüyor. Mülteciler bu noktada otobüslere bindirilerek Röszke tren istasyonuna taşınıyor.

Tren istasyonuna varan mülteciler otobüslerde ya da demiryolunun etrafında saatlerce bir sonraki treni bekliyor. Burada gönüllüler, yorgun ve uykusuz çocuklara gıda ve su dağıtıyor.

Karmaşıklık

Buraya varan mültecilerin hiçbirinin herhangi bir kimlik göstermesi beklenmiyor ve kaydı yapılmıyor. Çoğunluğu Macaristan’a sığınma talebi yapmak istemiyor.

Bir otobüsün camından bakan Iraklı Ali Hatim, sınırda kimsenin kendinden belge istemediğini söylüyor. Hatim, Macarlar’ın onu kayıt altına almamasını istese de zorlanırsa kaydını buraya yaptırmak dışında bir seçeneği olmadığını da ekliyor.

Karmaşıklığın büyük bir kısmının iletişim sorunlarından kaynaklandığı görülüyor. Mülteciler Macarca konuşmuyor ve onları yönlendiren ve arada bazı İngilizce komutlar veren polis de Arapça bilmiyor.

İngilizce bilen bazı mülteciler kendilerine, trenin onları Macaristan’ın Avusturya sınırına yakın Hegyeshalom köyüne götüreceğinin söylendiğini ve buradan Avusturya’ya yürüyerek geçebileceklerinin bildirildiğini ifade ediyor.

Pazartesi günü Macaristan’a 9 bin 380 kişi giriş yaparak yeni bir rekor kırdı. Yüzlerce kişi de sınırın Sırbistan tarafında geçişlerine izin verilmesini beklerken geceledi.

Tutuklamalar

Yetkililer salı günü yaptıkları açıklamada yeni güvenlik önlemleri çerçevesinde 60 kişinin tutuklandığını söyledi. Yeni uygulamaya göre sınır ihlalleri 3 seneye kadar hapis cezası öngörüyor.

Yasa, AB bakanlarının 120 bin mültecinin ülkeler arasında nasıl paylaşılacağı konusunda bir anlaşma sağlayamamasının bir gün ertesinde yürürlüğe girdi.

Bakanların çoğu bağlayıcı kotalar getirilmesi gerektiğini söylese de aralarında Slovakya ve Macaristan’ın da olduğu birçok Doğu Avrupa ülkesi buna karşı çıkıyor. Mülteciler AB topraklarına ilk bu ülkeler üzerinden giriş yapıyor.

Bakanlar, 40 bin mültecinin Yunanistan ve İtalya’ya yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Bazı Avrupalı liderler Almanya’nın Suriye ve diğer ülkelerdeki savaş ve terörden kaçan bu insanları kabul etmesini eleştiriyor. Almanya, diğer AB ülkelerinin bu yükü paylaşma konusunda çekince göstermesi nedeniyle duyduğu yılgınlığı saklamıyor.

Bu sene içinde 430 binden fazla aralarında Suriyeli ve Iraklılar’ın da olduğu mülteci daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya ayak bastı. Göç uzmanları 3 bin kişinin yolculuk sırasında öldüğünü belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG