Erişilebilirlik

‘‘Sinovac’ın 3. Dozu Antikor Sayısını Arttırıyor’’


Yeni bir araştırmaya göre Sinovac firmasının Corona virüsü aşısının oluşturduğu antikorlar ikinci dozdan yaklaşık altı ay sonra çok düşük seviyeye iniyor, yapılan üçüncü bir doz ise antikorları önemli ölçüde arttırmaya yardım ediyor.

Çinli araştırmacılar bulguları 18-59 yaş arasındaki sağlıklı kişilerden aldıkları kan örneklerinden elde etti. Pazar günü yayınlanan makale henüz hakem kurulundan geçmedi.

Çalışmaya göre iki veya dört hafta arayla iki doz aşı olan katılımcılar arasında, sırasıyla sadece yüzde 16,9 ve yüzde 35,2'sinin, ikinci dozdan altı ay sonra araştırmacıların tespit edilebilir bir eşik seviyesi olarak kabul ettiği seviyenin üzerinde antikora sahip olduğu görüldü.

Bu sonuçlar, her biri 50'den fazla katılımcıyı içeren iki gruptan elde edilen verilere dayanırken, çalışmada toplam 540 katılımcıya üçüncü doz aşı veya plasebo verildi.

Araştırmacılar antikorlardaki azalmanın aşının etkinliğine nasıl etki ettiğinin belirsiz olduğunu söyledi. Öte yandan bilimadamları hastalığın önlenmesi için gereken antikor eşiğini de henüz belirleyebilmiş değil.

Çalışmada kısa ve orta vadede daha fazla kişinin Sinovac şirketi tarafından üretilen CoronaVac adlı aşının her iki dozunu da tamamlamalarını sağlamanın öncelikli olması gerektiği belirtildi.

Endonezya ve Tayland, Delta varyantı kaygılarının ardından Sinovac’ın iki doz aşısıyla aşılanmış kişilere Moderna ve Pfizer’in elçi-RNA aşılarından üçüncü bir doz yapılması kararını aldı.

Türkiye de Sinovac’ın aşısından iki doz olanlara üçüncü bir doz yine Sinovac ya da Pfizer/BioNTech’in elçi-RNA aşısını uygulamaya başladı.

Haziran sonuna kadar Sinovac 1 milyardan fazla doz aşı dağıtarak Çin, Brezilya, Endonezya ve Şili’nin önemli aşı tedarikçisi haline geldi.

Çalışma ayrıca ikinci dozdan yaklaşık altı ay sonra sonra üçüncü doz Sinovac aşısı olanların aşıdan 28 gün sonra ikinci dozdan dört hafta sonra görülenden 3-5 kat daha fazla antikor ürettiklerini ortaya koydu.

Araştırmacılar çalışmanın antikorların daha bulaşıcı varyantlara karşı etkisini ise test etmediğine dikkat çekti. Üçüncü bir dozdan sonra oluşan antikorların dayanıklılık süresinin ölçülmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.

Çalışma Jiangsu eyaleti salgın hastalıkları kontrol yetkilileri, Sinovac şirketi ve diğer Çinli kurumlar tarafından yapıldı.

XS
SM
MD
LG