Erişilebilirlik

Sınıra Göçmen Akını Sürerken AB Konuyu Masaya Yatırıyor


Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenleri durdurmayacağını açıklamasının ardından sınırlara giden göçmen sayısı artmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bugün Türkiye sınırlarından Yunanistan geçmek üzere çıkış yapan göçmen sayısının 142 bin 175 olduğunu açıkladı.

Türkiye’den çıkışlara karşın Yunanistan sınırda aldığı önlemleri arttırdı ve göçmenlere müdahale etmeyi sürdürüyor. Bu sabah saatlerinde de Türkiye-Yunanistan arasındaki sınırın tampon bölgesinde yer yer göçmenler ve Yunan güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Yunan güvenlik güçlerinin yer yer göçmenlere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ettikleri bildiriliyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün Edirne’de yaptığı açıklamada sınır bölgesine Türkiye’nin 1000 özel harakat polisi göndereceğini ve göçmenlerin Yunan güvenlik güçleri tarafından geri itilmesine müdahale edileceğini söylemişti. Bu sabah saatlerinden itibaren özel harakat polislerinin, Yunanistan sınırı bölgesine sevk edilmeye başladığı haber veriliyor.

Sınır geçişi denemelerinde başarılı olamayan bazı göçmenlerin de geri döndükleri biliniyor.

Öte yandan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da bugün Zagreb’de Suriye ve göçmenler konusunu konuşmak üzere acil gündemli toplantıda biraraya geliyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün Rusya ve Türkiye arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının memnuniyetle karşılandığını söyledi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell

Borrell, ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak “Nasıl işleyecek görelim ateşkes İdlib’teki halka insani yardımları arttırabilmenin ön şartıdır” değerlendirmesini yaptı.

AB’nin Türkiye ve Rusya’yls ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Borrell, AB Dışişleri Bakanları’nın bugün Türkiye’ye daha fazla yardım sağlanması konusunu konuşacaklarını söyledi. Borrell ayrıca “Ancak buna karşın göçmenlerin bir baskı unsuru olarak kullanılmasını da kabul edemeyiz” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’sa, AB’nin Türkiye’ye daha fazla yardım yapmasına karşı olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göçmenleri kötü bir amaçla kullandığını söyledi.

Hollandalı Bakan, “Türkiye’nin daha fazla parayı kabul etmek için bize baskı yapmasına bu şekilde tepki vermemeliyiz” dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz da Türkiye’yi, Yunanistan’a yönelik organize bir saldırı içinde olmakla suçladı.

Alman basınına verdiği demeçte Kurz, “Bir hafta önce Yunanistan’da, Türkiye sınırında ve ayrıca Türkiye’de bir insani krizimiz yoktu. Bu planlı ve hedefli bir saldırıdır ve hükümet tarafından organize edilmekte ve yönlendirilmektedir. Avrupa bu baskıya boyun eğmemelidir” dedi.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, “Yunanistan ve Avrupa sınırına doğru yoğun bir göçmen hareketi görüyoruz. Bunlar yıllardır Türkiye’de yaşayan göçmenler. Bu noktada göçmenlerin bu hareketinin Türkiye tarafından yaratıldığını ve yönetildiğini net biçimde görüyoruz” dedi.

Yunan yetkililer ayrıca sınırda Yunan güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesi ve göçmenlerin geçebilmesi için Türkiye tarafından biber gazı atıldığı iddiasında bulundu.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney de Zagred’te toplantı öncesi yaptığı açıklamada Yunanistan’a destek verdi ve AB’nin kolektif şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Ancak İrlandalı bakan Yunanistan’ın göçmenlere biber gazı ve plastic mermiyle müdahale etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG