Erişilebilirlik

Sınır Tanımayan Gazeteciler: “Türkiye’de Gazetecilere Karşı Cadı Avını Kınıyoruz”


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye’de darbe girişimi sonrasında basına karşı “alarm verici” boyutlarda sürdürüldüğünü belirttiği “temizlik operasyonunu” kınadı. Örgüt, ülkede gazetecilere karşı bir “cadı avının” yürütüldüğü değerlendirmesinde bulundu.

Örgütün Doğu Avrupa ve Orta Asya masası şefi Johann Bihr açıklamasında, “Kapsamı giderek artan gazeteci tutuklamalarının tek meşru amacının, darbe girişiminin sorumluları ve suç ortaklarını açığa çıkarmak olduğuna inanmak zor” ifadesini kullandı.

Bihr şunları kaydetti:

“Hükümeti eleştirmek ve Gülen Hareketi’ni destekleyen medya kuruluşları için çalışmanın, başarısız darbe girişimine karışmış olmanın bir kanıtı olmadığını tekrarlamaktan üzüntü duyuyoruz. Eğer yetkililer daha sağlam kanıt ortaya koyamıyorsa, fikirlerinden dolayı kişilere acı çektirmekten suçludur ve bu kabul edilemez.”

Açıklamada, geçmişteki çok sayıda örneğin, Türkiye’deki yargı yetkililerinin çoğunlukla ideolojik bağlılık temelinde çalıştığını gösterdiği savunuldu.

Türkiye’de 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından bugüne kadar 100’e yakın gazeteci hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG