Erişilebilirlik

Sincar’da Sular Durulmuyor


Geçen hafta Irak’taki Peşmerge güçleriyle PKK’ya yakın gruplar arasında, Sincar (Şengal) kasabasında çıkan çatışmanın ardından ilk resmi açıklamayı yapan Peşmerge Bakanlığı PKK’yı bağlı grupları suçladı. Peşmergeler’in mevzilerine giderken saldırıya uğradıklarını belirten bakanlık, bölgede resmi güçlerin dışındaki gruplara izin verilmeyeceğini duyurdu. Açıklama şöyle: “Roj Peşmergeleri sınırdaki mevzilerine giderken, PKK ve bağlı grupların saldırısına uğradı. PKK bölgeye güç yığmaya devam ediyor. (Sincar) Şengal ve çevresi Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın bir parçasıdır. PKK uzun süredir Ezidiler’in ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin isteği dışında, yasadışı olarak bölgede kalıyor. Bunlar bilinen otoriter politikalarıyla, kendilerini yerel halka dayatıyor. Bölgede bulunun PKK’lılar Irak’tan finanse ediliyor. (Sincar) Şengal’in seçilmiş meşru yöneticileri, askeri ve siyasi liderleri PKK’ya bölgeden çıkması çağrısı yaptı. Dört ay önce Kürt yönetimi çekilmeleri çağrısı yapmıştı. Kürt yönetimi, yönetim dışında herhangi bir silahlı gücün varlığını kabul etmeyecektir.”

Gerginlikle ilgili bir açıklama da Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed’ten geldi. Erbil’de basın toplantısı düzenleyen Muhammed, PKK’nın Bölgesel yönetim yasalarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, “Bizimle aynı kandan, aynı soydan olsalar dahi, gelip bir yerde konuşlanıp orayı kendi mülkü bilmeleri kabul edilebilir değildir. O bölgeler, kendi sakinlerinindir ki Şengalli’ler haklı olarak Şengal’i yönetmek konusunda herkesten daha önde geliyor. Kürdistan halkı, PKK’nin Kürdistan Bölgesi yasalarına saygı göstermesini istiyor. PKK şu ana kadar bunu yapmadı ve yapmayacak,”dedi.

Sorunun çözümü için PKK’nın bölgeden çekilmesi gerektiğini vurgulayan Muhammed, “Eğer ortada bir sorun varsa onu PKK yaratmıştır. PKK’nin yarattığı bu sorunlardan geri adım atması gerekiyor. Kürdistan Bölgesi ile Irak yasalarına saygı göstermelidir. En iyi çözüm PKK’nin Şengal’i terk etmesidir. Oradaki halk geri dönebilsin ki bölgenin yeniden inşası için zemin hazırlansın. O insanlar çok acı çekti, daha fazla acı çekmeyi hak etmiyorlar. PKK orada bulunduğu müddetçe birtakım sorunlar çözülemeyecek ve oralar kalkınmayacak,” diye konuştu.

Bu arada PKK’ya yakın gruplar, bölgenin birçok yerinde protesto gösterileri düzenledi. PKK’ya bağlı “Şengal Direniş Birlikleri” adlı grup, çatışmalarda 7 üyelerinin öldürüldüğünü duyurdu. PKK’nın silahlı kanadı HPG ise bölgeye girmeye çalışan zırhlı araçları engellemeye çalışan iki militanının öldürüldüğünü iddia etti. Örgüte yakın internet siteleri, olayla ilgili olduğunu öne sürdükleri bir görüntü yayınladı. Görüntüde bir zırhlı aracı engellemeye çalışan iki militan görülüyor ancak ateş edilme anı veya militanların öldürülmesiyle ilgili görüntü bulunmuyor.

Suriye Kürtleri’nden oluşan Roj Peşmerge Birliği’nden 3 bin kişi Suriye sınırında konuşlandı. Sayıları önümüzdeki aylarda 10 bine çıkacak olan birliğin, Suriye’ye gönderilmesi planlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG