Erişilebilirlik

Sinan Ciddi: 'Amacımız Türkiye'yi Tanıtmak'


Sinan Ciddi: 'Amacımız Türkiye'yi Tanıtmak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:33 0:00
Amerika’nın en saygın üniversitelerinden biri olan Georgetown Üniversitesi’nde bir Türk Araştırmaları Merkezi var. Bugün sizlere bu Georgetown Üniversitesini ve Türk Araştırmaları Enstitüsü’nü tanıtacağız.

Başkent Washington’daki Georgetown Üniversitesi dünyanın en büyük ve Amerika’nın en eski akademik çalışma ve araştırma kurumlarından biri. Amerika’nın başkanlar dahil birçok önemli ismini yetiştiren ve dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce öğrenciye kucak açan bu özel üniversite 1789 yılında kurulmuş. Bulunduğu semt de üniversitenin adıyla anılıyor. Üniversite, başkentin güzel bir köşesinde Potomac nehrine yakın bir bölgede 50’nin üzerinde binasıyla çok büyük bir kampüs üzerinde bulunuyor.

Üniversitenin dev bir tıp fakültesi ve birçok araştırma laboratuvarı var ve Georgetown Hastanesi özellikle kanser tedavisi konusunda hem tedavi hem de araştırma açısından çok önemli bir kurum. Ayrıca Siyasal bilgiler ve hukuk alanında da dünyanın önde gelen üniversitelerinden biri. Amerika’nın birçok diplomatını ve devlet adamını yetiştirmesiyle ünlü. Bunlardan biri de eski başkanlardan Bill Clinton.

Bill Clinton bir keresinde “Georgetown Üniversitesi’nde okumasaydım, belki de başkan olamazdım” demişti.

Çok güçlü bir akademik kadroya sahip olan Georgetown’da eski dışişleri bakanlarından Madelaine Albright, Washington’un Kongre’deki delegesi Eleanor Holmes Norton ve daha birçokları ders veriyor.

​Georgetown Üniversitesi’nde bir de Türk Araştırmaları Enstitüsü var. 1982 yılında kurulan enstitü, Amerika’daki kar amacı gütmeyen, vergiden muaf tek özel eğitim kurumu. Amerika’nın en eski ve en büyük uluslararası ilişkiler bölümü olan Edmund Walsh Dışişleri Okulu binasında bulunan enstitünün amacını Türk Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Sinan Ciddi açıklıyor.

Sinan Ciddi’ye göre, Türk Araştırmaları Enstitüsü’nün amacı, Amerika’da Türkiye’yle, Türk tarihi ve kültürüyle ilgili araştırma yapan genç araştırmacıları, kitap yazan bilimadamlarını desteklemek, Amerikan üniversitelerinin Türkiye’yle ilgili bilgi, ders programı ve kütüphane kaynaklarını geliştirmek, konferanslar düzenlemek, bu şekilde Türk siyaseti, ekonomisi ve toplumu hakkında Amerikalılar’ı aydınlatmak.

Son aylarda Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Akın Ünver ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Şafak Pavey’in yanısıra birçok konuşmacı katıldı bu konferanslara. Sinan Ciddi yayınlara kalıcı olduklarını düşünerek büyük önem verdiklerini vurguluyor.

Georgetown Üniversitesi zengin bir ders programına sahip. Türk Araştırmaları Enstitüsü Türkçe programları da Amerika’daki en iyilerin başında geliyor. Enstitü Başkanı Sinan Ciddi’ye göre Georgetown’da çok sayıda Türk öğrenci var, Amerikalı öğrencilerin Türkiye’yi konu alan derslere ilgisi de oldukça fazla.

Sinan Ciddi’ye göre, son yıllarda Türkiye’ye ve Türk araştırmalarına artan ilginin nedeni Arap Baharı ve Ortadoğu’daki gelişmeler.

Georgetown üniversitesinin ücreti hakkında da bilgi verelim. Lisans eğitimi yılda 40 bin dolar. Buna yurt, yemek, ulaşım, kitap masrafları dahil değil. Tıp fakültesi 45 bin, hukuk eğitimi yılda 46 bin dolar. Master ve doktora da oldukça pahalı. Üniversitede her yıl 10 bine yakın lisans öğrencisi okuyor.

Son olarak Georgetown Üniversitesi’yle ilgili birkaç not. Üniversitenin renkleri gri ve mavi. Sembolü buldog. Üniversitenin çok kuvvetli spor takımları var ve maçlarda çok büyük heyecan yaşanıyor. Özetle hem akademik açıdan hem de sosyal hayat açısından Georgetown Üniversitesi yalnızca Amerika’nın değil, başkent Washington’un da en saygın ve renkli üniversitelerinin başında geliyor.

Türk Araştırmaları Enstitüsü’ne ulaşmak için:

http://turkishstudies.org/

Enstitü Başkanı Sinan Ciddi Kimdir?

http://turkishstudies.org/about/sinan_ciddi/index.shtml

Sinan Ciddi was appointed as the fourth Executive Director of the Institute of Turkish Studies, succeeding David C. Cuthell at the end of August 2011.
Ciddi was born in Turkey and educated in the United Kingdom, where he gained his Ph.D. in Political Science from the School of Oriental and African Studies, University of London in June 2007. He was previously an instructor at Sabancı University between 2004-2008 and completed his Post-Doctoral Fellowship at the same institution between 2007-2008.

He recently published a book titled Kemalism in Turkish Politics: The Republican People's Party: Secularism and Nationalism (Routledge, January 2009) focusing on the electoral weakness of the Republican People's Party.

Between 2008-2011, he established the Turkish Studies program at the University of Florida's Center for European Studies.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG