Erişilebilirlik

Sina Yarımadasında Sıkıyönetim İlan Edildi


Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi, televizyonda yaptığı açıklamada ülkesinin teröristlere karşı hayati bir savaş verdiğini, bu savaşın uzun süreceğini söyledi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi, televizyonda yaptığı açıklamada ülkesinin teröristlere karşı hayati bir savaş verdiğini, bu savaşın uzun süreceğini söyledi

Mısır hükümeti, dün Sina yarımadasının kuzeyinde bir terör saldırısı sonucu 30 askerin öldürülmesinin ardından bölgede sıkıyönetim ilan etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sissi, televizyonda yaptığı açıklamada ülkesinin teröristlere karşı hayati bir savaş verdiğini, bu savaşın uzun süreceğini söyledi.

Bugün Kahire sokaklarında bir grup, şiddet karşıtı gösteri düzenlendi. Dün Sina’da bir intihar saldırısı ve güvenlik kontrol noktalarına düzenlenen saldırılarda 30 asker öldürülmüştü. Askerlerin öldürülmesi, aylardır ülkede süren şiddet olaylarının son bulmasını isteyen kamuoyunda yoğun tepkilere neden oldu.

Kahire hükümeti olayın ardından Sina yarımadasının kuzey ve merkezindeki illerde sıkıyönetim ilan etti, Gazze’ye açılan Refah sınır kapısını ikinci emre kadar kapattı. Bu bölgelerde akşam 17’den sabah 7’ye kadar sokağa çıkma yasağı da uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Sissi, konuşmasında “dış mihrakların” Mısır’ı karıştırmaya çalıştığını iddia etti. Ülkesinin teröre karşı “varoluş mücadelesi” verdiğini savunan Sissi, bunun zaman alacağını ancak sonunda zaferle çıkacaklarını söyledi.

Dünkü saldırılardan birinde bir intihar bombacısı, patlayıcı yüklü aracını, el Ariş’te bulunan bir güvenlik kontrol noktasına sürerek infilak ettirdi. Olayda çok sayıda asker öldü. Ayrıca el Ariş’in güneyinde bir başka karakola düzenlenen silahlı saldırıda bir subay öldü, iki asker yaralandı.

Sina’daki saldırıların çoğunu Ensarbeyt el Mekdis adlı terör örgütü üstleniyor. Bazı Mısırlı uzmanlar örgütün Hamas’la bağlantılı olduğuna inanıyor. Hamas ise bu iddiaları reddediyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Mısır’daki saldırı Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından da kınandı. Bakanlık açıklamasında, “Saldırılarda çok sayıda Mısırlı kardeşimizin hayatını kaybetmesinden ve yaralananlar olmasından üzüntü duyuyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz” denildi. Dışişleri açıklamasında ayrıca “hiçbir gerekçenin terörü meşru kılamayacağı” belirtildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG