Erişilebilirlik

Basın ve İnsan Hakları Örgütlerinden Dündar Davası Kararına Eleştiri


Devletin gizli kalması gereken sırlarını açıklamaktan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın 5 yıl 10 ay ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün de aynı suçtan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına uluslararası örgütlerden tepkiler sürüyor.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’de Cumhuriyet’in iki gazetecisine verilen hapis cezasını kınadıklarını açıkladı.Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Direktörü Joel Simon, yaptığı açıklamada, iki gazetecinin Türkiye’nin Suriye’deki İslamcılara silah sevk ettiği iddialarını yazdıkları için yargılandığını gerçek suçlunun görevini kötüye kullanan Türk ceza sistemi olduğunu söyledi.

‘Asıl yargılanan Türk ceza sistemiydi’

Türkiye’de mahkemenin iki gazeteciye hapis cezası kararına çok sert tepki gösteren Simon, “Türkiye’nin önde gelen gazetecileri Can Dündar ve Erdem Gül’e bugün hukuk dışı bir şekilde hapis cezası verildi. Gerçekte yapılan mahkemede görevini kötüye kullanan Türk ceza sistemi yargılandı” dedi.

CPJ, ayrıca mahkemenin karar için verdiği arada, NTV muhabiri Yağız Şenkal’ın hafif yaralandığı Can Dündar’a yapılan silahlı saldırıyı da kınadı.

‘Mahkemeler Erdoğan’ın intikam kampanyasına boyun eğiyor’

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü de yayınladığı açıklamada, Can Dündar ve Erdem Gül’e verilen hapis cezalarını şiddetle kınadı.

İnsan Hakları İzleme Örgütütarafından yapılan açıklamada, uluslararası örgütün Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb’in, mahkeme kararı sonrasında yaptığı açıklamalara da yer verildi.

Sinclair-Webb açıklamada, “Can Dündar ve Erdem Gül’e yayınladıkları haber nedeniyle verilen uzun süreli hapis cezaları, bize mahkemelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerden intikam almak için sürdürdüğü kampanyasına nasıl boyun eğdiğini gösteriyor” şeklinde yorum yaptı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG