Erişilebilirlik

Silvanlılar İlçeyi Terk Ediyor


Diyarbakır’ın Silvan İlçesindeki üç mahallede uygulanan sokağa çıkma yasağı 10 gününü tamamlıyor. İlçedeki çatışmalar aralıklarla sürerken, Silvanlılar’ın ilçeyi terk etmeye başladığı haberleri geliyor. İlçeyi terk edenlerin sayısının 10 bine yakın olduğu tahmin ediliyor. Yasaklı mahallere girmeye çalışan ve aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu gruba polis gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

Silvan bugünlerde hareketli. Sokağa çıkma yasağının 10’ncu gününe girdiği ilçede hem askeri hem sivil hareketlilik var. İlçedeki hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla başlatılan operasyonlar sürerken, siviller de ilçeyi terk etmeye başladı. Yasağın devam ettiği Tekel, Mescit ile Konak mahallelerinde yaşayanlar, eşyalarını bile almadan evlerini terk etti. Kimisi köylerdeki yakınlarının yanına, kimisi ise Diyarbakır ve Batman kent merkezlerine gitti. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan’a göre 23 bin kişinin yaşadığı 3 mahalleden gidenlerin sayısı 10 bini buldu.

Sokağa çıkma yasağı olmayan mahallerde yaşayanlar da tedirgin. Erken saatlerde evlerine çekilen ilçe sakinleri, çatışmaları endişeyle izliyor. Çatışmaların sürdüğü mahallelerin girişleri özel harekat timleri tarafından kapatılırken, mahallelerin etrafındaki tepelerde konuşlandırılan tank ve polis panzerleri müdahale için hazır bekletiliyor. Operasyonunu sürdüğü ilçenin dünyayla iletişimi de kesik. İlçede GSM ve internet hatları çalışmıyor. İlçede bulunan HDP Diyarbakır Milletvekilleri İdris Balüken, Altan Tan, Nursel Aydoğan, Feleknaz Uca, İmam Taşçıer, Çağlar Demirel çatışmaların sona ermesi için temaslarda bulunuyor.

İlçedeki esnafların büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmıyor. Yasağın sürdüğü 3 mahallede yakınları bulunan vatandaşlar ise mahallelere girebilmek için günlerdir bekliyor. Tansiyonun yüksek olduğu ilçede zaman zaman tartışmalar da yaşanıyor. Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, insanların çatışmalardan zarar görmemek için yaklaşık dört aydır ilçeyi terk ettiğini belirterek, çatışmaların yaşandığı üç mahallede yaklaşık yüz işyerinin tahrip olduğunu, onlarca evin kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Kan,"Dört aydır Silvan bombaların, silahların altındadır. Artık öyle bir ilçeki bu tank ve topların şehir merkezinde patlaması çok ayıplıdır. Biz her yere başvurduk. Kaymakam beyle sürekli diyalog halindeyiz. Kendisi çok iyi niyetlidir. Ancak şu anda yüzün üzerinde dükkanımız yıkık. Yüzlerce ev yerle bir oldu. 24 saattir zaten hiç durmuyor silah sesleri. Diyarbakır Halk Bankası Bölge Müdürlüğü, yaşanan ortamdan dolayı çek ve senetleri 2 ay erteleyeceğini bildirdi. Bu sevindirici bir haberdir. Bu esnaflarımıza az bir nefes aldırır. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Silvan'ın şu anki durumu hiç iyi değil. İlçe ateş altındadır. Halen ilçeye takviye askerler geliyor. Perişan bir durumdayız. Silvan esnafı artık 20 yılda kendine gelemez" dedi.

Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu bir heyet bugün ilçeye geldi. Yüksekdağ ve beraberindekiler yasağın sürdüğü mahallere girmek istedi ancak polis izin vermedi. Bunun üzerine heyet ve çevreden toplanan binlerce kişi yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe tazyikli su ve gazla müdahale etti. Yüksekdağ da atılan gazlardan etkilendi. Polis yürümekte ısrar eden bazı kişileri gözaltına aldı. Yüksekdağ ve beraberindekiler belediye binasına sığındı.

Bu arada Silvan’da inceleme yapan Diyarbakır Barosu yönetim kurulu izlenimlerini bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda konuşan Baro Başkanı Tahir Elçi, operasyona 48 saat ara verilmesi çağrısı yaptı. Elçi,”Silvan'ın feryadını duymak lazım. Silvan halkının bunu hak etmediğini düşünüyoruz. Bu duruma son vermek, buradan bir çıkış bulmak gerekiyor. Diyarbakır Barosu olarak bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Yetkililere bu çağrıyı doğrudan ileteceğiz. Silvan'ın üç mahallesinde 10 gündür askeri araç ve ağır silahlarla yürütülen ve Silvan halkının yaşamını tehlikeye atan bu ağır operasyonun en azından geçici bir biçimde; 48 saatliğine durdurulmasını talep ediyoruz. Silvan halkının yaşamı, güvenliği, geleceği gereği 48 saatliğine yürütülen bu ağır askeri operasyon durdurulmalıdır. Bu 48 saat içerisinde bu 3 mahallede bir süredir faaliyet yürüten silahlı gruplar da silahlı faaliyetlerine son vermelidir. Bu süre içinde ne kadar silahlı grup varsa Silvan'ın yerleşim merkezinden çekilmelidir. Bunun Silvan halkının da isteği olduğunu düşünüyoruz. Bu sadece Silvan için geçici bir çare olur. Bir bütün olarak bölge diken üstünde. Silahların yeniden devreye girdiği sürecin bir an önce sona ermesi ve bir kez daha silahların devreden çıkarılarak konuşmaya, diyaloga, masaya müzakereye dönülmesi gerekir. Bir an önce 21 Temmuz öncesi pozisyona herkes dönmelidir. Bu gidişat Türkiye toplumuna çok ağır bir bedel ödetecektir. Önümüze hiç hayal etmediğimiz ağır bir fatura koyacaktır. Silvan'da küçük silah seslerinden farklı patlama ve bomba sesleri yoğun bir şekilde geliyordu. Helikopterler de faaliyet içindeydi. Tam olarak hava araçlarından bir bombalama olup olmadığına ilişkin bir şey diyemeyiz. Buna bizzat tanık olmadık" dedi.

Polis Silvan'da Yürüyenlere Müdahale Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG