Erişilebilirlik

Silopi’de Gündüz Sokağa Çıkmak Serbest


Çökmüş binalar, yıkık balkonlar, köstebek yuvası gibi yollar…. Bunlar Silopi’de çatışmalardan geriye kalanlar…35 günü aşkın süredir sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede, yasak gündüz saatleri için kaldırıldı. Operasyonların yapıldığı ilçenin Cudi Dağı’nın yamacındaki mahallelerinde yasağın kalkmasıyla çatışma izleri de ortaya çıkmaya başladı. Mahallelerin içlerine giden yollardaki hendeklerin bazıları güvenlik güçleri tarafından kapatılırken, kimileri içindeki patlayıcıların imha edilmesiyle havaya uçtu. Yasağın kalkmasıyla mahaller de hareketlendi. Daha önce evlerini terk edenler geri döndü.

Çatışmaların izlerini özellikle Başak Mahallesi’nde görmek mümkün. Evlerin bir çoğunda kurşun izleri var. Kimisindeki hasar ise daha ağır. Buluttekin ailesinin evi bunlardan biri. Bir kısmı inşaat olan evin balkonu patlamalar nedeniyle ağır hasar görmüş. Aile, evi tamamlayıp yerleşmeyi düşünüyordu ama olmadı.Evin hanımı Feyruze Buluttekin, gözleri yaşlı şekilde evdeki hasarı gösteriyor; kırılan kapısı, tahrip edilen dolapları…. Buluttekin evinin önünde kurşunlara hedef olan kuzeninin cenazesini 5 gün evde sakladıklarını belirterek “Biz evimizdeydik bazıları gitti biz gitmedik. 12 gün kaldık, 13’üncü günde kuzenim öldürüldü. 7 çocuk annesiydi, evininin kapısında öldürüldü. Cenazesi 5 gün evimizde kaldı. Daha sonra camiye götürdük 15’nci gün askerler mahalleyi sardılar ve bizi çıkardılar, spor salonuna götürdüler. Evimizin halini görüyorsunuz. Kobani, Filistin, Şengal’da yaşananların fazlası burada yaşandı,” dedi.

Buluttekin’in evinin alt katında büyük bir gedik açılmış. Bu gedik evden eve geçiş için kullanılmış.

Ağır hasarlı evlerden biri de Tajdin Aytiş’e ait. Önden bakıldığında evde hasar yok ancak evin arka odaları yıkılmış durumda. Aytiş evinin iş makinasıyla yıkıldığı söyledi. Yıkılan duvara battaniye geren Aytiş evi kullanmaya devam ediyor. Aytiş’in kızı uzun süreli sokağa çıkma yasağı nedeniyle fırınların açılmaması üzerine ilkel yöntemlerle ekmek pişiriyor.

Başak Mahallesi’nin üst taraflarında yanmış bir ev dikkat çekiyor. Burası da Şimşek ailesine ait. Baba Mehmet Şimşek, 14 gün evde kaldıklarını belirterek, “Top, silah sesleri geliyordu su getirmeye dahi gidemedik. Çok sıkıntı çektik. Bizim çektiklerimizi kimse çekmesin. 10 çocuğumuz vardı kulaklarına pamuk, tıkadık kulakları patlayacak sandık. Bizi evden çıkardı askerler,” diye konuştu.

Kamyon sürücüsü Ahmet Mete’nin evi de isabet eden patlayıcılarla kullanılmaz hale gelmiş. Mete ise Irak’a gitmiş, sokağa çıkma yasağı nedeniyle Habur sınır kapısı kapanınca dönememiş. Halen Irak’ta bulunan Mete evinin durumundan habersiz.

İlçedeki en ağır hasar Başak Mahellesi’nin Cudi Dağı yamaçlarında bulunan bölümündeki Mutlu ailesinin evinde meydana geldi. 15 kişinin yaşadığı ev yerle bir oldu. Evin bomba ya da top atışıyla yıkıldığı sanılıyor. Anne Sariye Mutlu, gözyaşları içinde yaşananları anlattı. Kimin yaptığını bilmediğini söyleyen Mutlu tek ineğinin öldürüldüğünü söyledi. Eşinin hasta, kızının özürlü olduğunu söyleyen Sariye Mutlu yakınlarının evine yerleşti.

Başak Mahallesi’nde yaşayanların çoğunluğu güvenlik güçlerine tepkili olsa da Hamit Alkış, PKK’nın gençlik yapılanmasına tepkili. Alkış, “İnsanların kapısını kırıyorlardı karşı çıktım insanlar dönecek karışmayın dedim. Göğsüme silah dayayıp ‘Öldürürüz seni’ dediler. ‘Öldürün’ dedim, sonra gittiler. Askerler geldi onlara doğru giderken arkamızdan ateş ettiler,” dedi.

İlçede sokağa çıkma yasağı kalksa da yoğun askeri ve polis hareketliliği dikkat çekiyor. Çok sayıda zırhlı araç ilçeye gelirken bazıları ilçeyi terk ediyor. Çatışmaların olduğu mahallerde de ise operasyonlar sürüyor. Operasyonlar nedeniyle bazı bölgelere basının girmesine izin verilmedi.

Bu arada kapatılmayan hendekler de kapatılmaya devam ediyor. Sokağa çıkma yasağı kalksa da ilçede işyerlerinin çok azı açıldı. Açılanlar da patlamalardan dolayı oluşan hasarları gidermeye çalıştı.

Daha önce Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde güvenlik güçlerinin duvarlara yazı yazması tepki toplamıştı. Ancak soruşturma açılmasına rağmen Silopi’de de duvarlara cinsel içerikli ve hakaret içeren yazılar yazıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG