Erişilebilirlik

Silivri’den AB’ye Mektup Var


Silivri Cezaevi'ni ziyaret eden CHP Milletvekilleri Şafak Pavey, Mustafa Balbay, Candan Yüceer ve Utku Çakırözer
Silivri Cezaevi'ni ziyaret eden CHP Milletvekilleri Şafak Pavey, Mustafa Balbay, Candan Yüceer ve Utku Çakırözer

Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül bulundukları Silivri Cezaevi’nden Avrupa Birliği liderlerine hitaben bir mektup kaleme aldı. Mektubu bugün kendilerini ziyaret eden CHP heyeti AB’nin yarın Brüksel’deki toplantısında liderlere iletecek.

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri Candan Yüceer, Şafak Pavey, Mustafa Balbay ve Utku Çakırözer, dün (Cuma) öğleden sonra Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Gül’ü ziyaret etti. Mektubu Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı AB zirvesi sırasında Brüksel’e taşıma görevi, aynı toplantıya katılacak olan Şafek Pavey’e düştü.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında, mülteci krizi nedeniyle düzenlenen liderler toplantısında, basın özgürlüğü ihlalleri de gündeme taşınacak görünüyor. Bugüne değin Türkiye üzerinden Suriye’ye 900 bin mülteci ulaştığı tahmin edilirken; Avrupa’nın mülteci pazarlığı kapsamında yaşanan son gelişmelere göz yumma eğilimine girip girmeyeceği merak ediliyor.

Can Dündar ve Erdem Gül'ün AB liderlerine gönderdiği mektubun elyazısıyla kaleme alındığı not kağıtları
Can Dündar ve Erdem Gül'ün AB liderlerine gönderdiği mektubun elyazısıyla kaleme alındığı not kağıtları

Silivri Cezaevi’ndeki ziyarete ilişkin Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan gazeteci kökenli ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Can Dündar ve Erdem Gül’ün, AB liderlerine tek tek gönderilmek üzere yarınki toplantıya ilişkin, içeriği aynı bir mektup kaleme aldığı ifade etti. Balbay, Şafak Pavey’in söz konusu mektupları Brüksel’de liderlere ileteceğini kaydetti. Balbay’ın verdiği bilgiye göre; AB liderlerine, Türkiye’nin insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerine imza atmış hükümet tarafından temsil edileceğine ilişkin hatırlatma yapılan mektupta, mülteci kriziyle Türkiye’nin yaşadığı son gelişmeleri “birlikte değerlendirmemek” gerektiğinin altı çizili. Cumhuriyet Gazetesi’nin yayımladığı mektupta, “Mülteci krizindeki çözüm arzunuzun, Batı dünyasının da temel değerlerinden olan insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü hassasiyetinize engel olmayacağını ummak istiyoruz. Ortak değerlerimizin ancak ortak tavırlar ve dayanışma ile korunabileceğini hatırlatıyor, bu dayanışmanın önemli ve acil olduğunu belirtmek istiyoruz” denildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:57 0:00

Mustafa Balbay, Cumhuriyet’in Ankara Temsilcisi iken girdiği ve yaklaşık beş yıl “tutuklu” kaldığı Silivri Cezaevi’ne ilişkin de Dündar ve Gül’ün orada sadece günler geçirmesini istediğini söyledi. Saatler geçirilse dahi tutuklu olmayı insan olmaya aykırı görmek gerektiğini vurgulayan Balbay, cezaevlerinde her hakkın çok önemli olduğunu belirterek, Dündar ve Gül’e nelere dikkat edebileceklerine dair bilgiler aktardığını anlattı. Örneğin yasal olarak tutuklulara mevsimlik meyve ve sebze satışı yapılması gerektiğini kaydeden Balbay, örneğin hava kararıncaya değin havalandırma penceresini açık tutma hakkını Dündar ve Gül’e aktardığını belirtti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Yüceer: ‘Her ikisi de kararlı’

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Dündar ve Gül’ün, gazetecilik mesleğine saygıları olduğunu ve yaşadıkları ülkeyi, insanları seven gazeteciler olduklarını vurguladı. Balbay ile Can Dündar’ın duygusal diyaloğuna tanıklık ettiklerini de kaydeden Yüceer, “İkisini kararlı ve dirençli gördüğümüzü söyleyebiliriz. Kendilerini iyi görmekten mutlu olduk. Umarım bu esaretten en kısa zamanda kurtulurlar. Maalesef ikisi de birbirlerine ‘Roller değişti’ diye espriler yaptılar ama tabii gülmek mümkün değildi” diye konuştu.

Yüceer, Türkiye’nin çağdaş demokrasi hedefinden yaşanan her kara olay ile adım adım geriye düştüğünü belirterek, “Ama korkmayacağız, yılmayacağız. Uğur Mumcu’nun dediği gibi mezar taşı gibi sessiz kalmak mümkün değil. Dündar ve Gül de Mumcu’nun yazdığı gazete çalışanları, temsilcileri. Bu nedenle çıktıktan sonra bu haberleri yapmaya devam edeceklerinden kuşkumuz yok” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG