Erişilebilirlik

Şili'de 8,3 Büyüklüğünde Deprem


Santiago'da sokağa dökülen halk
Santiago'da sokağa dökülen halk

Şili’de meydana gelen 8,3 büyüklüğündeki depremde, Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet’in açıklamasına göre en az üç kişi hayatını kaybetti. Akşam saatlerinde meydana gelen depremin ardından artçı sarsıntılar yaşanırken, ülkenin Büyük Okyanus kıyılarında tsunami uyarısı yapıldı ve bir milyon kişi tahliye edildi.

Şili’de 2010 yılında meydana gelen bir deprem Concepcion kentini yerle bir etmiş ve felakette 500 kişi hayatını kaybetmişti.

Büyük Okyanus’taki Tsunami Uyarı Merkezi, bölgede 4200 km uzunluğunda bir kıyı şeridini 3 metre boyundaki dev dalgalara karşı uyardı. Dalgaların güneyde Antarktika kıyılarına, batıda Malezya ve kuzeyde Hawaii adalarına kadar erişebileceği bildiriliyor.

Başkent Santiago’nun kuzeyinde, depremin merkez üssüne 3 km. uzaklıktaki Illapel kasabası belediye başkanı en fazla üç kişinin öldüğünü açıkladı. Bazı kıyı kasabalarında su baskınları yaşandı. Santiago havalimanı tahliye edilirken, tekne ve gemiler kıyılardan uzaklaştırıldı, halk yüksek rakımlı bölgelere nakledildi.

Deprem aynı zamanda Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te de hissedildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gereksinim duyulması durumunda Şili’ye yardıma hazır olduklarını bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG