Erişilebilirlik

Silahlı Saldırı Yaşanan Donanma Tesisinde İşbaşı Yapıldı


Pazartesi günü silahlı saldırıya sahne olan Washington’daki Deniz Kuvvetleri tesisinde bugün işbaşı yapıldı. Öte yandan silahlı saldırının faili hakkında yeni bilgiler ulaşmaya da devam ediyor.

Tesisteki tüm binalar bugün normal faaliyetlerine başladı. Bir tek, asıl saldırının gerçekleştiği 197 numaralı bina, acil durum personelinin giriş-çıkışları dışında kapalı kalmaya devam edecek. 34 yaşındaki eski asker Aaron Alexis, bu binaya girerek rastgele ateş açmış ve 12 kişiyi öldürmüştü. Sekiz kişiyi de yaralayan Alexis, polisle girdiği çatışmanın ardından ölü ele geçirildi.

Amerika Savaş Muharipleri Bakanlığı, Aaron Alexis’in saldırıdan kısa bir süre önce uykusuzluk sorunu yaşadığı için iki kez hastaneye gittiğini bildirdi. Bakanlık, doktorların kendisine uyku ilacı yazdığını, ama Alexis’in doktorlara “kendisini ve başkalarını yaralamak istediğini” söylediğini bildirdi.

Yetkililer daha önce Aaron Alexis’in ruhsal sorunlar yaşadığı ve “gaipten sesler duyduğu” şikayetleriyle Virginia eyaletinde tedavi gördüğünü açıklamıştı.

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, yetkililerin Alexis’in askerlik görevi sırasında ve öncesinde, geçmişte yaşadığı şiddet olaylarına dikkat etmediğini doğruladı. Alexis 2007 ve 2011 yılları arasında Deniz Kuvvetleri’nde teknisyen olarak görev yapmıştı. Geçmişinde yaşadığı ruhsal sorunlara rağmen Aaron Alexis, terhisinden sonra Deniz Kuvvetleri’yle çalışmaya devam eden bir bilgisayar şirketine sözleşmeli personel olarak kabul edildi.

Chuck Hagel, Amerika içindeki ve dışındaki tüm askeri üslerde güvenlik soruşturmalarının gözden geçirilmesi talimatı verdi.

Aaron Alexis’in New York’ta yaşayan annesi Cathleen ise, yayınladığı açıklamada oğlunun yaptıklarından dolayı özür diledi.

Başkan Obama, Alexis’in düzenlediği saldırıda ölen 12 kişi için Pazar günü düzenlenecek anma törenine katılacak.

Aaron Alexis’in düzenlediği silahlı saldırı, Amerika’da yeniden bireysel silahlanma karşıtı tartışmaları alevlendirdi. Başkan, önceki gün bir televizyona verdiği demeçte, Kongre’ye silah satışlarını kısıtlayacak karar tasarısını kabul etmesi çağrısında bulundu. Silah satın almak isteyen kişilerin kapsamlı bir geçmiş taramasından geçmesini öngören tasarı, bu yıl başlarında Kongre tarafından reddedilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG