Erişilebilirlik

Silah Kontrolu İçin Yeni Tur Görüşmeler


Bu konuda geçen yıl Temmuz ayında BM çerçevesinde yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı

Küresel silah ticaretini kontrol altına almayı amaçlayan Silahları Kontrol Anlaşması görüşmeleri Birleşmiş Milletler merkezinde yeniden başladı.

Geçen yıl Temmuz ayında yapılan görüşmeler, Amerika, Rusya ve Çin’in daha fazla zaman talep etmeleri üzerine başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Silahların kontrol altına almasını savunanlar, karmaşa içindeki bölgelerde savaş ve katliamları körükleyen yasadışı silah akışının durdurulması gerektiği görüşünde.
Dünyanın en büyük silah üreticisi Amerika, kapsamında mühimmat bulunan her türlü anlaşmaya karşı çıkıyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise mühimmatı da içeren bir anlaşma yapılması taraftarı.

Amerika ayrıca anlaşmada, anayasasının ikinci maddesi olan silah barındırma hakkıyla zıt düşecek herhangi bir maddenin yer almasına da karşı çıkıyor.

Amerika’nın güçlü bir silah ticareti anlaşmasından yana olduğunu belirten Dışişleri Bakanı John Kerry, sadece konvansiyonel silahların uluslararası ticaretine ilişkin bir anlaşmayı kabul edeceklerini, Amerika’nın silah ihracatına ya da ülke içindeki silah ticaretine yönelik bir anlaşmaya imza atmayacaklarını belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG