Erişilebilirlik

'Silahlar IŞİD'in Eline Geçmiş Olabilir'


Amerika Savunma Bakanlığı, Kobani’de Kürt güçlere havadan atılan silah ve teçhizatın çok küçük bir bölümünün IŞİD’in eline geçmiş olabileceğini doğruladı.

Pentagon sözcüsü Steve Warren, Kobani’ye havadan paraşütle 28 parça malzeme atıldığını, bunlardan 26’sının Kürtler’in eline geçtiğini, ancak ikisinin hedeflerine ulaşmadığını bildirdi.

Warren, kayıp kargolardan birinin imha edildiğini, ama diğerinin “düşman eline geçmiş olabileceğini” kaydetti.

Önceki gün IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda maskeli bir militan, paraşütle atılmış kolilerden çıkan el bombaları, cephane ve RPG silahlarını gösteriyordu.

Warren, tek koliden çıkan bu silahların Kobani’yi ele geçirmeye çalışan IŞİD militanlarına muharebe avantajı vermeyeceğini belirtti.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya’ya giderken havaalanında yaptığı açıklamada, Amerika’nın Kürtler’e havadan silah yardımı yapmasını yanlış bulduğunu söylemişti. Silahların doğru kişilere ulaşmadığına dikkati çeken Erdoğan “Böyle bir operasyon tanımlanamaz, anlatılamaz. Siz kime destek veriyorsunuz her şey ortada. Musul’daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. İki gün geçti. İkinci, dördüncü gündeyiz ve Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum çünkü Kobani’de sivil kalmadı” diye konuşmuştu.

Marie Harf, Erdoğan’a ‘hiç’ katılmıyor

Erdoğan’ın bu açıklamasına katılıp katılmadığı sorulan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, buna “hiç” katılmadığını söyledi. Harf, Başkan Barack Obama’nın Cumartesi günü Erdoğan’la telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı, “Başkan Obama, Kobani’deki güç durumdaki savaşçılara malzeme sevkiyatı yapmanın acil ve gerekli olduğunu vurguladı” diye konuştu. Harf, “Türk hükümeti kendi adına konuşabilir, ama IŞİD’in Türkiye sınırında daha geniş alanı ele geçirmesi, Suriye’deki diğer toplumları tehlikeye atar ve Türkiye’yle IŞİD’i yenilgiye uğratıp ılımlı muhalefeti güçlendirmeyi amaçlayan ortak çıkarlarımızı tehdit eder. Başkan’ın [Obama] Cumhurbaşkanı Erdoğan’a IŞİD’le savaşan bu kişilere ihtiyaçları olan malzemeleri neden vermek gerektiği konusunu net bir şekilde açıkladığına inanıyoruz” dedi.

Harf bununla birlikte Türkiye’nin Kobani’ye geçiş için Peşmergeler’e koridor açma kararını memnunlukla karşıladıklarını yineledi, Ankara’nın koalisyonda “değerli bir ortak ve stratejik müttefik” olduğunu vurguladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye’nin koalisyondaki taktik ve stratejik rolü konusunda sürekli görüşmeler yürüttüklerini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG