Erişilebilirlik

Silahlanma Hakkı Washington'un Gündeminde


Silahlanma Hakkı Washington'un Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika’da silah bulundurma ve taşıma hakkı anayasayla korunuyor. Ancak geçtiğimiz hafta Güney Carolina’nın Charleston şehrindeki bir kilisede meydana gelen ve dokuz kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırı, silahlanma hakkı tartışmasını yeniden Washington’un gündemine taşıdı.

Charleston’ın yaşadığı acıyı, belediye başkanı dile getirdi: “Hepimizin hissettiği ortak duygu, kalp kırıklığı.”

Sorunlu bir genç olduğu bilinen saldırgan Dylann Roof’a bu yıl doğumgününde silah hediye edilmiş. Başkan Obama bunun, Amerika’nın yüzleşmesi gereken bir sorun olduğunu söylüyor: “Şiddet eğilimli, nefret dolu ve akli dengesi yerinde olmayan kişiler her ülkede var. Ancak bir fark var, o da her ülkede silah edinmek bu kadar kolay değil. Bu durum normalmiş gibi davranmayı reddediyorum.”

Silah tartışması, önümüzdeki yıl hız kazanacak başkanlık seçim kampanyasına da yansıyor. Demokrat başkan aday adaylarından Hillary Clinton, Charleston saldırısıyla ilgili konuşmasında Connecticut’taki ilkokul ve Colorado’daki sinema saldırılarına da değindi: “Irk, şiddet, silah ve bölünme konularında gerçeklerle yüzleşmeliyiz. Harekete geçmek için daha kaç çocuğun, kaç kilise üyesinin ya da kaç sinema izleyicisinin ölmesi gerekiyor?”

Amerika’da silah edinme hakkının en büyük savunucusu Ulusal Silah Birliği tartışmadan çekilmiş değil. Birliğin Başkanı Wayne LaPierre, “Amerika Birleşik Devletleri’nin bir sonraki başkanını seçeceğiz ve bu kişi Hillary Clinton olmayacak” şeklinde konuşuyor.

Önde gelen Cumhuriyetçiler, siyasi etkisi büyük olan Uluslararası Silah Birliği’nin bu yılki ulusal kongresinde konuşma yapmak için sıraya girdi. Bunlardan biri de, başkan aday adaylarından Jeb Bush.

Bush, “Obama yönetimi, silahların yasalara uyan Amerikalılar’ın değil, İslamcı teröristlerin eline geçmesini önlemeye odaklanmalı” diyor.

Amerikan Anayasası, silah taşıma hakkı tanıyor ve Amerika’da sivillerin sahip olduğu silah sayısı neredeyse ülkenin nüfusuna eşit. İki yıl önce, Senato’nun silah satışlarında sabıka kaydı kontrolu gerektiren yasayı geçirme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Başkan Obama, böyle yasaların siyasetçiler için riskli olduğunu, ancak bir gün kabul göreceğini söylüyor: “Günümüzde siyaset, ciddi bir silah güvenliği yasasının geçmesine izin vermiyor. Ancak ben pes etmedim. En sonunda doğru kararı vereceğimize inanıyorum.”

Charleston, Amerika’da meydana gelen silahlı saldırıların sonuncusu oldu. Ancak pek çoklarına göre bu tip saldırılar yeniden yaşanacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG