Erişilebilirlik

Amerika'da Silahlanma Hakkı Tartışması Yeniden Gündemde


Amerika silah taşıma ve bulundurma konusundaki en serbest ülkelerden biri ve bu durum, geçtiğimiz günlerde Colorado eyaletinde bir sinemada düzenlenen silahlı saldırıdan sonra yeniden tartışmaya açıldı. California eyaleti, silah kontrol yasalarının en sıkı olduğu eyalet. Bu eyaletin yasası ilerde ulusal düzeyde düzenlenebilecek yeni bir yasaya örnek olarak görülüyor. Ancak bazı kesimler anayasal haklarının elinden alınmasından kaygı duyuyor. Amerika’nın Sesi, Los Angeles kentinde silah kontrol yasası ve silah edinme hakkı konularındaki tartışmaları inceledi.

Amerika’nın birçok eyaletinde silah sahibi olabilmek çok kolay. Silahlar çoğunlukla av ve spor, bazen de korunma amaçlı kullanılıyor.

Birçok eyalet, ateşli silah ve mühimmat satışını kısıtlıyor. California eyaletindeyse askeri amaçlı taarruz tüfekleriyle yüksek kapasiteli şarjör satışı yasak. Diğer silahları almak isteyenler geçmişte sabıka ya da akıl hastalığı kaydı olup olmadığının incelenmesi için 10 gün beklemek zorunda. Satılan tabancaların hepsinin kaydı tutuluyor. 2014 yılından başlayarak tüfeklerin de kaydı tutulacak.

Los Angeles Emniyeti’nden Richard Tompkins, komşu eyaletlerde kontrolun daha gevşek olduğunu söylüyor: “Komşu eyaletlerden aldıkları silahları California’ya sokuyorlar. Bazıları sırf sahip olmak amacıyla alıyor, bazılarıysa karaborsada satmaya çalışıyor.”

Bazı eyaletlerde internet üzerinden silah ve mühimmat satışlarına sınırlama uygulanmıyor. California’da silah ancak ruhsatlı satıcılardan alınabiliyor. Ancak eyaletlerdeki tutarsız yasalar yüzünden, California yasaları tam olarak işlemiyor. Silahlanma karşıtı bir gruptan Daniel Vice da bundan şikayetçi: “Colorado’daki saldırıdan da gördüğümüz gibi, internetten binlerce mermi, koruyucu zırh satın alabiliyorsunuz. Hatta özel silah satıcıları internette geçmişinizi sorgulamadan taarruz silahı satabiliyor. Neden bugün Amerika’da bunların olmasına izin veriyoruz?”

Amerikan Kara Kuvvetleri’nden emekli silah koleksiyoncusu Frank Sharp’a göre, birçok silah sahibi, yasalara uyuyor. Sharp, Colorado’daki sinemada düzenlenen silahlı saldırıya şaşırdığını söylüyor: “Bu olay son derece korkunç. Ama insanları “suçlu” ilan etmek, gelecekte bu saldırıları önlemeyecek. Eğer o sinema salonunda silah taşıma iznine sahip biri olsaydı, tamamen farklı bir sonuç yaşanabilirdi.”

Los Angeles Emniyeti’nden Richard Tompkins’e göre tutarsız yasalar, polisin elini kolunu bağlıyor: “Eyalette farklı, federal düzeyde de az yasa olunca durum çok daha zorlaşıyor.”

Bazıları için federal hükümetin silahlanmayı denetleyen bir yasa çıkarmaya yanaşmaması doğru bir karar. Bu kişilerce Amerikalılar’ın silah taşıma hakkının sınırlandırılması, şiddet olaylarını engellemeyecek. Silah satışlarının kısıtlanmasını isteyenlerse şiddetin azalacağına ve bu konunun çoktan tartışmaya açılması gerektiğine inanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG