Erişilebilirlik

Şii Milisler IŞİD’le Savaşmak İçin Ramadi Yolunda


IŞİD militanlarının Ramadi’yi ele geçirmesinden sonra Irak Başbakanı Haydar El Abadi’nin yaptığı yardım çağrısı üzerine, Şii milisler Ramadi’ye doğru ilerlemeye başladı. Seferberlik Birimleri’nin, yerel güvenlik güçlerine yardımcı olması bekleniyor

Seferberlik Birimleri’nin, Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’nin geri alınmasında yerel güvenlik güçlerine yardımcı olması bekleniyor. Aynı birimler, geçen ay Tikrit’in geri alınmasında hükümet güçleri ve yerel aşiretlerin yanında yer almışlardı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bazı yerel kaynaklar, IŞİD saldırısından kaçan Irak ordusu ve aşiret güçlerinin Ramadi şehrinin doğusunda tekrar biraraya gelerek IŞİD’in Bağdat’a ilerlemesine engel olacaklarını söyledi.

IŞİD militanları Cuma günü, Ramadi’nin merkezine bayraklarını çekmiş, Pazar günü de kenti tamamen almışlardı. Ramadi’nin alınması IŞİD’in bu yılki en büyük toprak kazanımı olarak nitelendiriliyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Irak devlet güçlerinin Ramadi’yi geri alacağından emin olduğunu söyledi.

Yerel yetkililer, Ramadi’de üç gün süren çatışmaların, 500 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin de şehri terk etmesine yol açtığını söyledi. Şehri terk edenlerin birçoğu 125 km uzaklıktaki başkent Bağdat’a gitti.

Anbar vilayeti konseyi başkanı Karhout El Helbusi, Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, şehirde “insani bir felaket” yaşandığını söyledi.

Çoğunluğunun Sünnilerin oluşturduğu Anbar bölgesel konseyinden Emir Addai, Şii milislerin oluşturduğu Seferberlik Birimleri’nin IŞİD’e karşı savaşta vereceği desteği onayladığını söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Amerika’nın öncülüğünde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun, geçtiğimiz Ekim ayından itibaren Ramadi ve çevresinde konuşlanan IŞİD mevzilerine hava saldırıları düzenlediğinin altını çizdi. Hava saldırılarının yavaşlamasından sonra IŞİD’in bölgeyi tekrar ele geçirmesiyle koalisyon güçleri, son iki gün içerisinde 11 hava saldırısı düzenledi ve IŞİD’e ait taktik birimler, mevziler ve binalar tahrip edildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG