Erişilebilirlik

Sığınmacılar Bayram İçin Suriye'ye Geçiyor


Sığınmacılar Bayram İçin Suriye'ye Geçiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılar, bayramı ülkelerinde geçirmek ve akrabalarını ziyaret etmek için ülkelerine gitmeye başladı. Sığınmacılar, Kilis-Öncüpınar Gümrük Kapısı bölgesinde yoğunluk oluşmasına yol açtı.

Bazılarının, pasaportlarıyla bazılarınınsa yasadışı yollarla geldiği Türkiye'den Suriye’ye geçebilmeleri için yapılan işlemlerinin ardından sınırı geçerek ülkelerine gitmelerine izin veriliyor.

Pasaportu bulunan Suriyeliler Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı üzerinden ülkelerine dönerken, pasaportu olmayan Suriye vatandaşları ise Kilis Valiliği tarafından yapılan kayıt işlemlerinin ardından Suriye plakalı otobüslerle yine sınır kapısı üzerinden ülkelerine gönderiliyor.

Öncüpınar Sınır Kapısı'nda, Suriye’de bayram telaşı nedeniyle yoğunluk yaşanıyor.

Ülkelerine giriş çıkış yapan Suriyeliler’in ulaşımlarını sağlamak için Suriye geçici hükümeti tarafından otobüsler tahsis edildi. Suriye plakalı otobüsler, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan ülkelerine gidecek olan Suriyeliler'i otobüslerle Halep kentine bağlı Azez ilçesi Esselame (Babul Selam) Sınır Kapısı'na götürüyor. Suriyeliler'in hafta boyunca ülkelerine gidişlerinin süreceği öğrenildi.

9 Mart 2015 tarihinden itibaren Suriye'nin Halep kenti ve kırsalında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD militanları arasında süren çatışmalar ve Halep çevresinde Esad yönetimi tarafından muhaliflere yönelik operasyonların ardından Öncüpınar Sınır Kapısı, Başbakanlık talimatıyla Suriye'den gelen araç ve yayalara kapatılmıştı.

Türkiye'de araba tamirciliği yapan Muhammed el Raşit, "Kapı uzun zamandan beri illegal olarak Türkiye’ye giriş yapanlara kapalıydı ama en sonunda bayram nedeniyle tekrar acildi. Biz de akrabalarımızı ziyaret etmek için Suriye tarafına geçmek istiyoruz. Ama çok fazla insan var kapıda bekleyen. Türkiye hükümeti de bize elinden gelen yardımı yapmaya çalışıyor ama Suriyeli sayısı çok fazla olduğu için onların da işleri çok zor. Biraz bekleyeceğiz ama olsun. Çünkü bizim diğer tarafa (Suriye) geçip sevdiklerimizi görmemiz gerekiyor" diye konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG