Erişilebilirlik

Sigara Kadınlarda Mesane Kanseri Riskini Arttırıyor


Sigara Kadınlarda Mesane Kanseri Riskini Arttırıyor
Sigara Kadınlarda Mesane Kanseri Riskini Arttırıyor

Amerika’da yapılan yeni bir araştırma sigara içen kadınların mesane kanserine daha çok yakalandığını gösterdi.

Amerikan Tıp Derneği Dergisi (Journal of the American Medical Association) tarafından yapılan araştırmaya göre, sigara tiryakisi kadınlarda mesane kanserine rastlanma ihtimali yüzde 20 ile 390 arasında artıyor.

Kadınlarda en sık görülen 8'inci kanser türü olmasına rağmen, mesane kanserinden ölüm oranı kadınlarda erkeklerden daha yüksek. Hastalığın belirtileri arasında idrardan kan gelmesi, tuvalet sırasında ağrı, pelvik ve kalça kemiklerinde sancı da var.

Araştırmaya göre Amerika’da sigaranın daha zararlı olmaya başlamasının başlıca nedeni içindeki nikotin ve zift oranı azaltılırken bunların yerini alan beta-naptilamine gibi kimyasal maddelerin daha kanserojen olması.

Kadınların yaşı ve yaşam tarzı dikkate alındığında; bırakmış da olsalar, sigara için kadınların mesane kanserine yakalanma ihtimali hiç içmemişlerin tam iki katı.

1995 yılında başlayan araştırmaya 50 ile 71 yaşları arasında yarım milyon kişi katıldı. 2006 yılında bu kişilerden 4,500’ünün idrar kesesinde kanser belirlendi.

Uzmanlar dünyada her yıl 350 bin kişinin mesane kanserine yakalandığını tahmin ediyor. Mesane kanseri erken teşhis ve önlem alınmadığı takdirde ölüme neden olabiliyor.

XS
SM
MD
LG