Erişilebilirlik

Sigarada ‘Üçüncü El’ İçicilik


Sigara içmenin ve pasif içiciliğin zararlı olduğu biliniyor. Ancak yeni bir araştırma sigaranın söndürüldükten sonra da tehlikeli olabildiğini ortaya koydu. Sigara içmek kanser ve kalp hastalıkları riskini arttırıyor. Sigara dumanına maruz kalanların da akciğer kanseri riski artıyor.

Son dönemde araştırmacılar “üçüncü el içiciliğin” zararları üzerinde çalışıyor.

California Üniversitesi’nden hücre biyoloğu Manuela Martins-Green, üçüncü el içiciliği, ikinci el içicilik yaratan dumanın çevreye sinmesi olarak tanımlıyor. Sigaradan çıkan duman koltuklara, halılara, giysilere, saça ve zeminlere siniyor. Bu süreç hem evlerde hem de arabalarda yaşanıyor.

Martins-Green, üçüncü el içicilikten en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu söylüyor. Çünkü çocuklar halıda emekliyor ve ellerini sıklıkla ağızlarına götürüyor.

Bu tehdit evler ve arabalarla sınırlı da değil. Zehirli dumanlar bina yakınlarında sigara içildiğinde havalandırma sistemlerin girebiliyor.

Martins-Green ve meslektaşları sigara kalıntılarının kolaylıkla vücut tarafından emildiğini keşfetmiş. İnsan derisinin bu kalıntıları vücuda kattığını söyleyen uzman, maddelerin kan dolaşımına bu şekilde girdiğini belirtiyor.

Üçüncü el içiciliğin fareler üzerindeki etkisini araştıran bilim insanları, hayvanlarda ilk sağlık etkisinin karaciğerde yaşandığını görmüş. Hayvanların karaciğerlerinde, diyabet öncesi hastalarda olduğu gibi lipit artışı ve yağlanma gözlemlenmiş. Bundan sonra farelerde glikoz ve kan şekerini ölçen araştırmacılar bu oranların yanı sıra insülinin de yükseldiğini görmüş. İnsülin hormonu bedende glikozu enerjiye dönüştürmeye yardımcı oluyor.

Üçüncü el içicilik nedeniyle farelerde insülin direnci oluşuyor. Bu da Tip 2 diyabete yol açıyor. Araştırma sonuçları PLoS One dergisinde yayınlandı.

Martins-Green bu sürecin çocuklukta başlayabildiğini ve doktorların gençlerde yüksek kan şekeri gördüğünü söylüyor.

Martins-Green farelere, gençlerin yediği gibi yağlı besinler yedirdiklerinde, üçüncü el içiciliğin durumu ve hastalığı daha kötü hale getirdiğini gördüklerini söylüyor.

Martins-Green bugünlerde, üçüncü el içicilik ve karaciğer tahribatı arasındaki ilişki üzerinde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG