Erişilebilirlik

Siber Saldırı Azalarak Devam Ediyor


Dünya genelindeki “fidyeyazılım” siber saldırısı Pazartesi günü binlerce bilgisayara yayıldı, Asya genelinde iş yerleri, okullar ve hastanalerle günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Bununla birlikte yetkililer yayılmanın beklendiği kadar fazla fazla olmadığını belirttiler.

Yeni yayılma çoğunlukla Asya’da. İngiltere’de sağlık hizmetleri en fazla etkilenenlerden. Sağlık Bakanı Jeremey Hunt, “ikinci tur saldırıları görmedik” dedi, saldırının seviyesinin beklenenden daha az olduğunu kaydetti.

“WannaCry” adlı yazılım 150’den fazla ülkede 200 binden fazla bilgisayarı etkiledi. Etkilenen yerler arasında, fabrikalar, devlet daireleri, ulaşım sistemleri, Rusya İçişleri Bakanlığı ve İspanya’daki Telefonica ile Amerikan FedEx şirketleri de var.

Pazartesi günü saldırı azalsa da şirketler ilk saldırının zararlarını sarmaya çalışıyor. Renault, Fransa’daki tesislerinden birinin Pazartesi günü önleyici adım olarak açılmayacağını kaydetti.

İngiltere Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve klinikleri işleten bölgesel organların Cuma günü saldırıya uğradığını ve binlerce operasyonun iptal edildiğini kaydetti. İngiltere hükümeti siber güvenlik konusunda yetersiz kalındığı eleştirilerini kabul etmiyor. Başbakan Theresa May, Microsoft’la ilgili zafiyet konusunda uyarıların yapıldığını belirtiyor.

Asya’da Cuma günü iş yerlerinin kapanmasından sonra gerçekleşen saldırının ardından insanlar işlerine Pazartesi döndüğünde binlerce yeni vaka rapor edildi.

Japonya’da 600 yerde 2 bin bin bilgisayarın etkilendiği belirtiliyor. Hitachi ve Nissan problemler olduğunu belirtti ama bunun ciddi zarar vermediğini kaydetti.Çin devlet medyası ise 29 bin 372 kuruluş ile yüz binlerce cihazın etkilendiğini belirtti.

Tren istasyonları, e-posta, petrol istasyonları, hastaneler, ofis binaları, alışveriş merkezleri etkilenen yerler arasında. Endonezya’da ise siber saldırından başkent Cakarta’da 2 hastane etkilendi. Uzmanlar, organizasyonlar ve şirketlerden acilen Microsoft işletim sistemini yenilemelerini istiyor.

Saldırıda ilk önce 300 dolar isteniyor, saatler sonra da dosyalar silinmeden önce bu rakam 600 dolara çıkıyor. Siber güvenlik firmaları saate karşı yarışıyor.

Microsoft’un başkanı suçun bir bölümünü Amerikan hükümetine yükledi. Brad Smith, Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA ve Ulusal Güvenlik Ajansı NSA da dahil olmak istihbararat servislerini bilgisayar korsanlarının kullanabileceği yazılım kodlarını stoklamakla suçladı.

İç Güvenlik Bakanlığı’ndan Tom Bossert ise olaydan suçluların sorumlu olduğunu, Amerikan hükümetinin sorumlu olmadığını söyledi. Bossert Amerika’nın olayın içinde yabancı bir devlet olma ihtimalini dışlamadığını ancak fidye taleplerinin bir suç şebekesini işaret ettiğini belirtti.

Bossert, saldırının Amerika’da kontrol altında olduğunu da kaydetti. Europol sözcüsü Jan Op Gen Oorth, çok fazla kişinin fidyeyi vermediğini kaydetti.Meiji Üniversitesi’nden Eiichi Maoriya da fidyeyi ödemenin tamiri garanti etmediğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG