Erişilebilirlik

Shanahan Savunma Bakanlığı Görevine Vekaleten Resmen Başladı


ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in görevinden resmen ayrılmasıyla Pentagon yeni yıla yeni bir liderle girdi. Savunma Bakan Yardımcısı koltuğundaki Patrick Shanahan, Mattis’in yerine gelecek isim atanıp onaylanıncaya kadar görevi vekaleten yürütecek.

Shanahan Salı günü yayınladığı açıklamada Bakanlığın ulusun güvenliği için çalışmaya devam edeceğini söyledi. ‘‘Artık Başkan Trump’la ve Genelkurmay Başkanı, komutanlar ve Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilileri gibi liderlerle Başkan’ın vizyonunu ileri taşımak için çalışmaya sabırsızlanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

30 yıla yakın süre Boeing firmasında sivil ve askeri programları yöneten Shanahan, Boeing’in ünlü 787 Dreamliner yolcu uçağı projesinin de genel müdürüydü. Trump yönetimine 2017 yılı Temmuz ayında katılan Shanahan’ın devlet yönetimi ve dış politika konularındaysa deneyimi yok.

Bu durum Shanahan’ın Savunma Bakanlığı’nı bir bilinmeze sürükleyeceği yorumlarına neden olsa da askeri uzmanlar Shanahan’ın Pentagon’a CEO yaklaşımını getireceği ve Başkan Trump’la siyasi tartışmalara girmekten kaçınacağı görüşünde.

Shanahan’ın ABD’nin Ulusal Savunma Strateji belgesinde de yer alan Çin ve Rusya’dan gelen askeri tehditlere odaklanılması dahil olmak üzere belli başlı Pentagon politikalarından uzaklaşması beklenmiyor.

Deniz Kuvvetleri’nden emekli general Mattis, Şubat ayının sonuna kadar görevine devam etmeyi, böylece Başkan Trump’ın kendisi yerine göreve atayacağı kişiyi bulması için ve bu kişinin Kongre’nin onayından geçmesi için zaman tanımayı planlıyordu. Ancak Trump 23 Aralık’ta aniden Mattis’i 1 Ocak’tan itibaren görevden alma kararı aldı. Buna Mattis’in Trump’ın bazı politikalarını eleştirdiği istifa mektubunun kamuoyunda yarattığı etkinin neden olduğu sanılıyor. Mattis, Trump’ın Suriye’den ve Afganistan’dan asker çekme kararına katılmadığı için Başkan’la ters düşmüştü.

Mattis, veda amacıyla Pentagon çalışanlarına yazdığı mesajda, “Ülkemize inancınızı koruyun, müttefiklerin tarafında ve düşmanların karşısında yer alın’’ ifadesini kullanmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG