Erişilebilirlik

Sığınmacıların Akdeniz’de Tehlikeli Yolculuğu


Akdeniz’i geçmeye çalışan sığınmacıların, yeni ve daha tehlikeli rotaları denemeye başlaması nedeniyle hayatını kaybeden sığınmacıların sayısında bu yıl artış oldu.

Berlin’deki Mülteciler için Uluslararası Analiz Merkezi, 2016’nın ilk 6 ayında Akdeniz’i geçmeye çalışan 2901 kişinin ya öldüğünü ya da kaybolduğunu bildirdi. Bu, geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 37’lik bir artış anlamına geliyor.

Ölümlerin çoğu, Kuzey Afrika-İtalya rotasında meydana geldi. 2016’nın ilk yarısında 70 bin kişi bu rotayı kullandı.

Berlin’deki merkezin başkanı Frank Laczko, geçişlerdeki sayının fazla artmadığını ama ölüm riskinin yükseldiğini ve artmakta olduğunu kaydetti.

Orta Akdeniz rotası yolculuğun uzunluğu nedeniyle en tehlikeli rota olarak biliniyor.

Bu soruna ek olarak, insan kaçakçılarının bir seferde birkaç bot ve tekne birden kullanması da kurtarma operasyonlarını daha da zorlaştırıyor.

Laczko, insan kaçakçılarının göçmenlerin güvenliği ile ilgilenmediğini belirtiyor.

Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin sayısı, Mayıs ayında 1130 iken, Haziran’da 388’e, Temmuz’da da 208’e düştü. Bu rakam, Ağustos ayında ise 29 oldu. Ancak Laczko, ölü sayılarında düşüş gösteren bir eğilimin olduğunu söylemek için erken olduğunu belirtti.

Akdeniz’in doğusundan, Ege Denizi'nden ise, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Sığınmacı Anlaşması çerçevesinde az sayıda ölüm haberi geliyor.

Türkiye’den Yunanistan’a 2015’te Ege Denizi üzerinden 885 bin kişi geçti. 20 Mart’taki anlaşma sonrası geçişlerde yüzde 98’lik bir düşüş söz konusu. Yılın ilk yarısında 154 bin kişi Yunanistan’a ulaştı, bu sayının neredeyse tamamı yılın ilk 3 ayında Yunanistan’a geçti.

Ege Denizi'nde 2016’nın ilk 6 ayında 376 kişi hayatını kaybetti. Nisan’da 10 kişi hayatını kaybederken, Mayıs ve Haziran’da can kaybı gerçekleşmedi.

Laczko, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki anlaşmanın insanları Akdeniz rotasına yönlendirdiğine dair bulgu olmadığını belirtiyor. Son günlerde Mısır’dan İtalya’ya gitmeye çalışanlar olduğuna dair de haberler geliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG