Erişilebilirlik

'Sıfır Sorun Politikası Suriye'de Test Ediliyor'


'Sıfır Sorun Politikası Suriye'de Test Ediliyor'
'Sıfır Sorun Politikası Suriye'de Test Ediliyor'

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu üst düzey yetkililerinden Alan Makovsky Suriye’deki gelişmeler ışığında Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi, iki ülke arasındaki yakın işbirliğine dikkati çekti.

Amerikan yönetimi Avrupa ülkeleriyle birlikte Perşembe günü Suriye lideri Beşar Esad’ı istifaya çağırdı, ek yaptırım kararı açıkladı. İstifa çağrısı veya yaptırım kararı ne kadar etkili olabilir? Alan Makovsky, Esad’ın bu çağrıya uyacağını düşünmüyor ve uluslararası toplumun Suriye rejimine karşı atabileceği adımların sınırlı olduğunu belirtiyor. Esad’ın direneceğini anlatan Makovsky, Türkiye gibi bir ülkenin Suriye liderini istifaya çağırmasının veya yaptırım kararı almasının daha etkili olabileceğini vurguladı. Makovsky, uluslararası toplumun böyle bir kararın alınmasında Türkiye’nin de adım atmasını beklediğini belirtti.

Makovsky, Türkiye’yle Amerika’nın Suriye konusunda çok yakın bir işbirliği içinde olduğunu vurguladı. Taraflar arasında üst düzeyde çok yoğun temas olduğunu anlatan Makovsky şöyle konuştu:“İşbirliğinin çok yakın olduğunu söyleyebilir; benzer şeyler düşündüklerini söyleyebiliriz. Amerika ve Türkiye Esad’ın davranışlarından artık sabrını yitirmiş durumda. Benzer konularda endişeler duyuyorlar. Amerika ilk adımı attı ve Türkiye’nin de benzer adım atmasını bekliyor.”

Alan Makovsky, Türkiye’yle Amerika’nın Arap baharı konusunda daha geniş bir anlamda da benzer bir tutum sergilediğini kaydetti.

Makovsky, Suriye meselesinin Türkiye’nin “komşularla sıfır sorun politikasını” hiç olmadığı kadar test ettiğini düşündüğünü söyledi.

Söyleşinin tümünü izlemek için:

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu üst düzey yetkililerinden Alan Makovsky söyleşimizde değerlendirmelerin kendine ait olduğunu, herhangi bir Kongre üyesinin veya Komisyon’un görüşlerini yansıtmadığını özellikle vurguladı.

XS
SM
MD
LG