Erişilebilirlik

Seyahat Yasağı Düzenlemesine Hawaii’den Engel


Hawaii eyaletinin başkenti Honolulu’daki Federal Mahkeme, Başkan Donald Trump’ın yeni seyahat yasağı düzenlemesine yürütmeyi durdurma kararı getirdi.

Seyahat yasağı İran, Libya, Suriye, Yemen, Somali, Çad ve Kuzey Kore’den herkesle Venezuela’dan bazı hükümet görevlilerinin Amerika’ya girişinin engellenmesini kapsıyor.

Mahkeme, federal göç yasasının kendisine bu altı ülkeye yasak uygulama yetkisini vermediğini belirterek, uygulamayı durdurma kararı aldı. Kuzey Kore ve Venezuela’ya uygulanması istenen yasaksa mahkemede irdelemedi.

Daha önce ocak ayında altı Müslüman ülkeye getirilen seyahat yasağı, Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen engellenmişti. Ancak Trump, yasağı gözden geçirerek tekrar imzaladı.

Honolulu Savcısı Derrick Watson, son olarak Trump’ın seyahat yasağını Mart ayında da engellemişti.

Watson düzenlemenin yürürlükten kalkan önceki metinle aynı eksikliklere sahip olduğunu söyledi. Savcı, “Düzenleme, bu altı ülkenin 150 milyon vatandaşının ülkeye girişinin Amerika’nın çıkarlarına zarar vereceği konusunda yeterli delilden yoksun” dedi.

Watson ayrıca Başkan Trump’ın yasak getirilen ülkeleri nasıl seçtiğinin belli olmadığını ve bu durumun yasağın ulusal güvenlik iddiasına gölge düşürdüğünü söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Hawaii’deki mahkemeden çıkan kararın son derece kusurlu olduğu ve mahkemelerin Trump’ın politikasını destekleyeceğine güvendikleri belirtildi.

Hawaii Başsavcısı Doug Chin ise “Bugün hukukun egemenliği konusunda yeni bir zafer kazandık” ifadelerini kullandı.

Göçmen avukatlık grupları da kararı sevinçle karşıladı.

Amerikan Sivil Özgürlükler Derneği Göçmen Hakları Projesi Direktörü Ömer Cevat, “Memnunuz ancak Başkan Trump’ın yasa dışı ve anayasaya aykırı Müslüman yasağının bir kez daha engellenmesinden dolayı şaşkın değiliz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG