Erişilebilirlik

Seyahat Yasağı İran Asıllı Amerikalılar'ı Kaygılandırıyor


Seyahat Yasağı İran Asıllı Amerikalılar'ı Kaygılandırıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Başkan Donald Trump’ın yeniden tasarladığı seyahat kararnamesi, 16 Mart’ta yürürlüğe girdi. Kararname, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan altı ülkenin vatandaşlarına 90 gün süreyle Amerika’ya giriş yasağı koyuyor. Bu altı ülkeden biri, İran. Yasak, İran dışındaki en büyük İran toplumunun yaşadığı Los Angeles’ta da ciddi kaygı nedeni.

Los Angeles’ın batısındaki İran Meydanı, Nevruz’a hazırlandı. Nevruz, İranlı ailelerin biraraya geldiği, heyecan ve mutluluk dolu bir dönem. İranlılar’a hizmet veren seyahat acentaları, her Nevruz döneminde çok yoğun olur. Ancak bu yıl durum farklı.

Seyahat acentası sahibi Sherry Tahouri, “Herkes rezervasyon yaptırmaktan çok, soru soruyor” diyor.

Başka bir seyahat acentası sahibi olan Ferhad Beşarati ise, “Çoğu İranlı, daha ucuz olması için iadesi olmayan uçak biletleri satın alıyordu. Ancak şimdi sehayat etmeye korkuyorlar, gitmek istemiyorlar” şeklinde konuşuyor.

Ferhat Beşarati, Amerikan vatandaşı olanların bile kararname nedeniyle İran’a gitmeye korktuklarını söylüyor.

Gazeteci Reza Goharzad, “Nevruz, İran’ın yeni yılı. Birçok İranlı memleketlerine gidip ailelerini ziyaret etme planları yapar. İran devriminin üzerinden geçen yaklaşık 40 yılda Amerika’daki İranlılar’ın geride bıraktıkları akrabaları yaşlandı. Ama ailelerini göremiyorlar” diyor.

Seyahat yasağına göre İran, teröre devlet desteği verdiği gerekçesiyle yasaklı ülkeler listesinde yer alıyor.

Trump destekçisi Maureen Martin, “Mülteciler tarafından istila edildik. Avrupa, İran, Suriye’den gelenler var. Bu kişilerin çok sıkı güvenlik taramasından geçirilmesi gerekiyor” diyor.

İran asıllı Amerikalılar’a göre kararname, haksız bir temele dayanıyor.

Reza Goharzad, “İranlılar Amerika’da ya da başka bir yerde terör eylemlerine kalkışmadı. Hükümetin yaptıklarıyla sıradan halkı birbirinden ayırmak gerekiyor. İranlılar, ülkedeki diktatörlüğün büyük baskısı altında. Hükümetin suçunu halka yüklemeyin” diyor.

Amerika’da eğitim gören İranlı öğrenciler de yasaktan etkileniyor.

California Üniversitesi'nden Varun Soni, “Los Angeles’ta çok büyük bir İran toplumu yaşıyor. Bunların arasında İranlı Yahudiler ve Bahailer de var. Başkan Trump’ın seyahat yasağı her ne kadar Müslüman çoğunluğu hedef alsa da yasaktan sadece Müslümanlar etkilenmiyor” diyor.

Rose Yusufi ise, “Çok sayıda İranlı tıp öğrencisi Amerika’ya geri dönemiyor. Kimileri hastanelerde ihtisas yapıyor, kimileri tıp derecelerini almak üzere, ama gelemiyorlar. Büyük haksızlık” şeklinde konuşuyor.

Beşarati’ye göre tek yapılması gereken, Trump’ın kararnamesinin süresinin dolmasını sabırla beklemek: “Bu kararnamenin haklı olduğunu kanıtlaması için belki de Trump’a biraz zaman tanımalıyız.”

Kimileriyse ünlü İranlı şair Hafız’ın sözlerine sığınıyor.

Gazeteci Reza Goharzad, “Hafız, herşeyin değişeceğini, hiçbir şeyin aynı kalmayacağını söyler” diyor.

Ancak değişim, bu Nevruz’a yetişmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG