Erişilebilirlik

Serbest Ticaret Anlaşması Tartışmaları Kızışıyor


Serbest Ticaret Anlaşması Tartışmaları Kızışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Amerika’da, Kongre’ye ve Başkan’a Pasifik ve Avrupa ülkeleriyle serbest ticaret anlaşmalarını hızlandırma yetkisi verme tartışması derinleşiyor. Öte yandan, Demokratlar ve sendikalar, giderek kızışan uluslararası rekabet yüzünden işini kaybeden Amerikalılar için hazırladıkları destek programını savunmaya devam ediyor. Cumhuriyetçiler ayrıntıları henüz açıklanmayan Ticari Düzenleme Yardımı’nın etkili olmayacağını söylerken, Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu eski bir çelik işçisi, programın başarılı olduğunu ve genişletilmesi gerektiğini savunuyor.

Baltimore’daki Sparrows Point bölgesi, bir zamanlar 30 bin Amerikalı istihdam eden çelik devi Bethlehem Çelik Fabrikası’nın eski ev sahibi olarak tanınıyor.

Michael Smith, fabrikada 13 yıl vinç operatörü olarak çalışmış. Son iki yıldır, buraya ilk kez geliyor: “Buranın eski halini hatırlıyorum. Gürültülü makineler, traktörler, her şey aklımda. Burada bulunmak aslında çok zor. İçim acıyor.”

Fabrika, artan küresel rekabetin sonucu olarak 2012’de kapanmış. Bu da, Smith ve 2500 mesai arkadaşının işsiz kalmasına yol açmış: “Ticari Düzenleme Yardımı’ndan yararlanabildiğim için çok şanslıyım. Bu imkanı bize sendika sağladı.”

Smith programın sağladığı haftalık maaşla, eğitim masraflarını karşılamış. Mayıs ayında üniversiteden mezun olan Smith, psikoloji diplomasi almış.

Michael Smith, “Psikolojik danışmanlık yapmak istiyorum. Böylece, 13 yıllık işimi kaybetmekle yaşadığım acı tecrübeyi başkalarına yardım etmek gibi yararlı bir hizmete dönüştürebilirim” diyor.

Smith’in bu başarısına rağmen çok sayıda Cumhuriyetçi, yardımı kaynak israfı olarak görüyor. CATO Enstitüsü ticari politikalar uzmanı Dan Ikenson’a göre, serbest ticaret anlaşmaları yüzünden işsiz kalan her bir kişiye karşılık 30 kişi başka nedenlerle işini kaybediyor: “Bence işsiz kalmalarını serbest ticaret anlaşmalarına bağlayanlar, diğer sebeplerle işini kaybedenlere göre farklı muamele görmemeli.”

Ikenson, küresel ticaretin kayıptan çok kazanç getirdiğine inanıyor. CATO uzmanı, devlet yardımı yerine, üreticilerin işçilere yeniden eğitim imkanı vermesi gerektiğini söylüyor: “Üreticiler sürekli kalifiye işçi kıtlığından şikayet ediyor. Eğer bu üreticiler, eğitim vermek üzere istihdam etmeye teşvik edilirse, birkaç yıl içinde bu yöntemin finansal yardımdan daha etkili olduğu görülebilir.”

400 milyon dolarlık yardım paketinin geleceği, ticaret anlaşmalarının hızlandırılmasını öngören kararnameyle birlikte önümüzdeki günlerde Senato’da oylanacak. Ancak programın, Kongre’deki Cumhuriyetçi çoğunluğun sert muhalefetiyle karşılaşması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG