Erişilebilirlik

‘Serbest Ticaret Anlaşması Konusunda İhtiyatlı İyimserim’


TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran
TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran

TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, Amerika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması konusunu Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi

Amerika ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret ve yatırım alanı oluşturmayı hedefleyen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile ilgili müzakereler geçen ay başladı. 8 Temmuz günü yapılan ilk tur müzakereler uzun ve zorlu bir sürecin ilk adımı oldu. Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşması olan Türkiye bu süreci yakından takip ediyor. Gümrük Birliği anlaşması gereğince Türkiye, AB üyelerine sunduğu ayrıcalıkları birliğin anlaşma yaptığı üçüncü ülkelere de sağlamak durumunda kalıyor. Bu nedenle de üçüncü ülkeler mallarını kolaylıkla Türk pazarına sokabiliyor. Buna karşın, bu ülkeler aynı ayrıcalığı Türk mallarına tanıyabilecek paralel bir serbest ticaret anlaşması imzalama konusunda istekli davranmayabiliyor.

İşte bu dezavantajlı konum nedeniyle Türkiye, AB ile Amerika arasındaki ticaret ve yatırım ortaklığının gündeme gelmesinden bu yana gelişmeleri yakından izliyor, Amerika ile paralel bir serbest ticaret anlaşması imzalamayı hedefliyor. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) Ticaret Çalışmaları Merkezi Direktörü Bozkurt Aran, Amerika’nın Sesi’ne TTIP ve Türkiye’ye olası etkilerini değerlendirdi.

Amerika’nın sadece Atlantik değil Pasifik ülkelerini de kapsayan iki farklı anlaşmayı hedeflediğine dikkati çeken Aran, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması konusuna ihtiyatlı iyimserlikle yaklaşıyor. Aran, “Amerika, bu konuda bazı olumlu işaretler vermiş olsa dahi, her ne kadar bir komite kurulması kararlaştırılmış olsa dahi, Amerika’nın bir taraftan Atlantik bir taraftan da Pasifik’te iki büyük serbest ticaret anlaşması yapmayı hedeflediği bir ortamda ayrı bir kanal açıp da Türkiye ile ayrı bir anlaşma yapar mı o konuda emin değilim,” diyor ancak Türkiye açısından son derece önemli olan bu konuda ihtiyatlı bir iyimserlik taşıdığının da altını çiziyor.

Amerika'nın Sesi'nden Melek Çağlar'ın Bozkurt Aran'la TTIP ve Türkiye'ye olası etkileri konusunda yaptığı söyleşinin devamı için aşağıdaki link'i tıklayın.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:34 0:00
Linki indirmek için
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG