Erişilebilirlik

Şengal Artık Özgür


Yaklaşık 15 aydır IŞİD’in denetiminde bulunan Irak’ın Ezidi Kasabası Şengal kurtarıldı. Peşmergelerin, koalisyonun hava desteğiyle düzenledikleri operasyonda, Şengal tamamen IŞİD’ten temizlendi. IKBY Başkanı Mesut Barzani Şengal’de basın toplantısı düzenleyerek, kasabanın kurtarıldığını duyurdu.

Perşembe sabaha karşı başlayan operasyonla Şengal’e giren peşmerge güçleri bugün kasabanın tamamını kontrol altına aldı. Kasabaya giren binlerce peşmerge mahallelerde kontrolü sağladıktan sonra arama tarama faaliyetlerine başladı. Bomba imha uzmanları kasabadaki patlayıcıları imha ederken, peşmergeler binaları tek tek kontrol ederek saklanan IŞİD’lileri bulmaya çalıştı. Bazı noktalarda çatışmalar yaşanırken, çok sayıda militanın yakalandığı öğrenildi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani’nin Şengal’den yönettiği operasyonda öğlen saatlerinde kasaba tamamen kontrol altına alındı. Şengal’in IŞİD’ten temizlenmesinin ardından kasabanın en yüksek binası olan buğday silolarına bölgesel Kürt yönetimini bayrağı çekildi.

Operasyon boyunca Şengal’de bulunan IKBY Başkanı Mesut Barzani, operasyonun bitişini basın toplantısıyla duyurdu. Verdikleri sözü yerine getirdiklerini belirten Barzani, “Buradan Şengal'in kurtarıldığını müjdeliyorum” dedi. Ezidi Kürtler’e yapılanların intikamının alındığını ifade eden Barzani, “Bütün şehitlere selam olsun. Onlar özgürlük için şehit oldular. Bir daha kimse Kürt milletine zulmetmeyi aklından geçirmesin. Çünkü herkes intikamın kat kat alındığını gördü” dedi. Barzani, Şengal’in kurtarılmasını bir “mesaj” olarak değerlendirerek, peşmergeden önce kimsenin buna kalkışamadığını dile getirdi. Barzani, operasyona peşmergeler dışında kimsenin katılmadığını söyledi.

Merkezi Irak Hükümeti’nden, Şengal'in il olması için talepte bulunacaklarını anlatan Barzani, “Buradan bütün dünyaya ve Bağdat’a sesleniyorum; Şengal'in kalkınması için el ele vermemiz gerekiyor”diye konuştu. Başkan Barzani ayrıca, desteklerinden dolayı ABD’ye ve koalisyon üyelerine teşekkür etti.

Amerika'nın Sesi Kürtçe Bölümü'nden Kawa Omar'ın Sinjar'dan gönderdiği görüntüler, Peşmerge güçlerinin yanı sıra diğer gruplardan Kürt savaşçıların da operasyona katıldığını gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG