Erişilebilirlik

Senatörlerden İlaç Tedariği Zincirinin İncelenmesi Çağrısı 


Senatör Marco Rubio
Senatör Marco Rubio

ABD’li Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, ülkelerinin ilaç üretiminde Çin ve diğer ülkelere olan bağımlılığına dikkati çekerek, bu durumun incelenmesi için yönetime çağrı yaptı. Senatörlerin hazırladığı tasarıda yer alan çağrı metninde, ABD ilaç tedariği zincirinde yabancı ülkelerin etkisinin özellikle Corona virüsü pandemisi sürecinde daha da belirginleştiğinin altı çizildi.

ABD Eczacılık Tedarik Zinciri İncelemesi Yasası adlı tasarının Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ile Demokrat Senatör Elizabeth Warren tarafından Salı günü Senato'ya sunulması bekleniyor.

Tasarının metnine ulaşan Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, senatörler yabancı ilaç firmalarının ve bunların yatırımlarının ABD ilaç piyasası üzerindeki etkisinin gözden geçirilerek bir yıl içinde rapor sunulmasını talep ediyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Senatör Warren, “Süregelen COVID-19 krizini yenmek ve Amerika’yı gelecekteki pandemilere karşı daha iyi hazırlamak için tedarik zincirimizi kontrol altına almamız, kritik ilaçlarda yabancı ülkelere daha az bağımlı kalmamız gerekiyor” dedi.

Senatör Elizabeth Warren
Senatör Elizabeth Warren

Başkan Donald Trump uzun bir süredir ABD’nin imalatta yurt dışına bağımlılığını azaltmayı vadediyor. Ancak Corona virüsü salgınında ABD’nin başta Çin olmak üzere diğer ülkelerden gelen ithal ürünlere bağlılığı daha fazla tartışılmaya başladı.

Çin imalat alanında 2010 yılında Amerika’nın önüne geçerek dünyada bir numaraya oturdu. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2018 yılında Çin’in küresel ölçekte imalattaki payı yüzde 28 oranındaydı.

Çin’e karşı daha katı bir politika güdülmesinden yana olan Cumhuriyetçi Senatör Rubio da tasarıda yönetimden talep edilen rapor sayesinde Amerika’nın ilaç tedariği zincirindeki zayıf yönlerinin ele alınacağını ve özellikle Çin’e olan bağımlılığın düşürüleceğini söyledi. Tasarı, incelemenin Federal Ticaret Komisyonu ve Maliye Bakanı tarafından, Yabancı Yardımlar Komisyonu üzerinden yürütülmesini talep ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG