Erişilebilirlik

Senatörler ABD’nin IŞİD Stratejisini Sorguluyor


Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı Org. Martin Dempsey, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda
Savunma Bakanı Ashton Carter ve ABD Genelkurmay Başkanı Org. Martin Dempsey, Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu'nda

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Washington’un IŞİD’le mücadele politikasını açıklamak amacıyla senatörlerin karşısına çıktı. Cumhuriyetçi Partili senatörlerin oturumda öfkeli olduğu gözlendi.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun Cumhuriyetçi Partili başkanı John McCain, Başkan Barack Obama’nın dün Pentagon’da açıkladığı IŞİD’le mücadele stratejisini “aldatıcı” olarak niteledi.

Savunma Bakanı Carter ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Demspey’e, “savaşı kazanmıyoruz, savaşı kazanmazsanız kaybedersiniz” diyen McCain, IŞİD’in yenilgiye uğratılabilecek bir örgüt olduğunu söyledi, ancak “Mevcut stratejiyle kendimizi aldatmaya devam edersek, bu asla mümkün olmaz” diye konuştu.

Savunma Bakanı Carter ise, Amerika’nın IŞİD’i Irak ve Suriye’deki birçok cephede “daimi olarak yenilgiye uğratacağını” söyledi. Öncelikli olarak IŞİD’in siyasi olarak yenilgiye uğratılması gerektiğini vurgulayan Carter, bunun Irak’ta daha etkili, geniş tabanlı ve tüm etnik ve dini unsurları kapsayıcı bir hükümet kurulmasından geçtiğini belirtti. Carter, IŞİD’i Suriye’de yenilgiye uğratmak için de Amerika’nın diplomatik cepheden bastırarak, Suriye’yi Esat rejiminden daha kapsamlı bir hükümete geçiş sürecine hazırladığını bildirdi.

Bazı Cumhuriyetçi Partili üyeler, Irak’ta IŞİD’le mücadele edilmesi için Özel Kuvvetler’e bağlı timlerin gönderilmesi çağrısında bulunuyor. McCain, bölgeye asker göndermeyi reddeden Başkan Barack Obama’ya karşı çok tepkili. Arizona Senatörü John McCain oturumda yaptığı konuşmada, bazı durumlarda siyasi çözüme ulaşmak için askeri yöntemlere gereksinim duyulduğunu vurguladı.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda söz alan bir başka Cumhuriyetçi Partili senatör, Jeff Sessions da Obama’nın 2008 Başkanlık Kampanyası’nda verdiği “ülkeyi yeni bir askeri çatışmaya sürüklememe” yolundaki vaadini ülkenin yeni realitelerine göre değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.

Orgeneral Dempsey, daha önce Kongre’de katıldığı komisyon toplantılarında, gerekli görüldüğü durumlarda bölgeye muharip güç sevk etme tavsiyesinde bulunmaktan kaçınmayacağını söylemişti. Ancak Dempsey, şu ana kadar Başkan’a böyle bir tavsiyede bulunma gereksinimi görmediğini açıkladı.

Dempsey askeri müdahalenin tek başına IŞİD sorununu çözmeyeceğini, Ortadoğu’da kalıcı istikrarın, dışarıdan zorlanamayacağını belirtti. Orgeneral Dempsey, “Askeri mücadeleyi koalisyon başlatmış olabilir, ama bölgede risklere sahip olan taraflar bunu sahiplenmelidir” diye konuştu. Dempsey ayrıca özel kuvvetlerin IŞİD’e karşı “gümüş mermi” olmadığını, gümüş merminin “Irak askerlerinin muharebeye hazırlanması” olduğunu söyledi.

Şu ana kadar Başkan Obama, Irak’ta “danışman” konumundaki askerlerin sayısını ve Irak ordusuna gönderilen teçhizatı arttırdı.

Bir süre önce Irak askerlerinin IŞİD’le mücadele konusundaki istekliliğini sorgulayan Savunma Bakanı Carter, bugünkü (Salı) oturumda da, Suriyeli ılımlı muhalefete yönelik eğit-donat programı için yeterli muhalefet savaşçısı toplayamadıklarını açıkladı.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun en kıdemli Demokrat Partili üyesi Jack Reed ise, bölgede bugün yaşananları ve ortaya çıkardığı tartışmaları Amerika’nın 2003’te Irak’a askeri müdahalesine bağladı. “IŞİD’i oluşturan etkenler ve kişiler, Irak’ın işgaline gidiyor” diye konuşan Reed, 2003’teki işgali planlayanların, bölgede büyük acılara yol açan ve IŞİD’in ortaya çıkışını tetikleyen Sünni-Şii ayrılığını dikkate almadığını söyledi.

Pazartesi Pentagon’da konuşma yapan Başkan Obama, IŞİD hedeflerine karşı 5 binin üzerinde hava saldırısı düzenlendiğini söylemişti. Obama, IŞİD’le mücadelenin uzun vadeli olacağı ve zaman zaman başarısızlıklar yaşanabileceği öngörüsünde bulundu.

“İdeolojiler silahlarla değil, daha iyi fikirlerle yenilgiye uğratılabilir” diye konuşan Obama, “gönüller ve fikirlerin çatışmasının” nesiller boyunca süreceğinin altını çizdi. “Savaşın tek başına kazananı ya da kaybedeni de Amerika olmayacak” diyen Obama, bunun kararını IŞİD’in hedef aldığı ülke ve toplumların vereceğini söyledi.

Senatör John McCain ise bugünkü oturumu kapatırken, Amerika’nın mevcut stratejisi ve çabalarının, amaçlarıyla örtüşmediğini savundu.

Senatörler ABD’nin IŞİD Stratejisini Sorguluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG