Erişilebilirlik

Azil Duruşmasında Üçüncü Gün Geride Kaldı 


Senato’nun 6 Ocak’ta Kongre’ye düzenlenen baskını kışkırtmakla suçlanan eski Başkan Donald Trump’ı yargılama sürecinde, 9 Temsilciler Meclisi üyesinden oluşan savcılar iddialarını sunmayı tamamladı. Demokratlar, yargılamanın üçüncü gününde, Trump’ın saldırganları bir araya getirme ve kışkırtmadaki rolüne ve baskında meydana gelen zararın boyutuna vurgu yaptı.

Yargılamada savcı görevini üstlenen Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri, eski Başkan Trump’ın 6 Ocak’ta destekçilerini nasıl açıkça Washington’a çağırdığını göstermeye yönelik örnekler paylaştı ve Trump'ın bu daveti yaparken attığı adımın ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini savundu.

Azil yöneticilerinin başkanı Demokrat Kongre üyesi Jamie Raskin, "6 Ocak, Trump'ın yasalara uyan ve barışçı karakterinden beklenmedik türden bir radikal sapma değildi, bu Trump'ın temel hareket tarzıydı" diye konuştu.

Raskin, "Tweet'leri, yalanları ve iktidara tutunmasını garantiye almak için Washington'da 'vahşi' zamanlar yaşanacağı sözlerinden cesaret bulan en aşırı takipçilerinin, erkenden ortaya çıkıp, saldırmaya, şiddete karışmaya, kahramanları için ölümüne savaşmaya hazır olacaklarını biliyordu" dedi.

Demokrat Kongre üyesi Diana DeGette de, davada jüri konumundaki senatörlere, saldırganların olaylardan hem önce hem de sonra yaptıkları açıklamalarda, bu saldırının Trump’ın taleplerini yerine getirmek için düzenlendiğini açıkça belirttiklerini söyledi.

DeGette, “Bu gizli bir suç değildi. Başkan onlara orada olmalarını söyledi dolayısıyla herhangi bir cezayla karşılaşmayacaklarını düşündüler” diye konuştu.

DeGette, saldırganlardan birinin, başka bir saldırgana, Kongre’deki bir ofis odasına girerken, “Trump mutlu olacak, onun için savaşıyoruz” dediği bir video klip gösterdi.

Demokratlar’ın kontrolunda olan Temsilciler Meclisi 13 Ocak’ta, eski Cumhuriyetçi başkanı binlerce destekçisini Joe Biden’ın seçim zaferini tescil etmek için toplanan Kongre binasına yürümeleri yönünde kışkırtmakla suçlayan azil karar tasarısını kabul etti.

Ancak Senato’daki yargılamada, hala Cumhuriyetçi seçmenler arasında popüler olan Trump’ın suçlu bulunması ve bir daha seçimlerde yarışmaktan men edilmesi yönünde bir karar alınması zor görünüyor. Trump 2024 seçimlerinde tekrar başkanlık için yarışmaya sıcak baktığını daha önce dile getirmişti, Trump’ın suçlu bulunması için 100 üyeli Senato’da, üçte ikilik çoğunluğun sağlanması yani 67 senatörün oyu gerekiyor. Bunun için de en az 17 Cumhuriyetçi senatörün Demokratlar’ın safında oy kullanması lazım.

Raskin senatörlere, Trump'ın bir daha kamu görevine getirilmemesi gerektiğini belirterek, "Eğer geri gelirse ve bunlar tekrar yaşanırsa, kendimizin dışında suçlayacağımız kimse olmayacak" ifadesini kullandı.

Demokrat Kongre üyesi Ted Lieu de, "Trump'ın vicdan azabı duymamasının, izin verildiği takdirde gelecekte de zarar verici davranışlarda bulunacağını net şekilde gösterdiğini" kaydetti.

Bazı Cumhuriyetçi senatörler, Demokrat savcıların tezlerini iyi biçimde ortaya koyduğu şeklinde açıklamalar yapmış olsa da, birçoğu hala Trump’ın suçlu bulunmasına karşı.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Fox News’a yaptığı açıklamada, 6 Ocak baskınının “korkunç” olduğunu, ancak Trump şu anda görevde olmadığı için azletmeyi uygun görmediğini söyledi.

Bazı Cumhuriyetçiler de savcıların öne sürdüğü tezlerden ikna olmadıkları mesajını veriyor. Senatör James Lankford gazetecilere yaptığı açıklamada, savcıların Trump ve saldırganlar arasındaki bağlantıyı göstermede başarısız olduğunu savundu. Senatör James Inhofe de, "Aynı şeyler tekrar tekrar söyleniyor. Bana göre, bunları çok duydukça, inandırıcılıkları da azalıyor" diye konuştu.

Bu arada duruşmanın haftasonuna kadar sonlanabileceği yönünde işaretler de geliyor. Trump'ın danışmanı Jason Miller Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, savunma makamının kendi tezlerini sunma işlemini Cuma günü tamamlayacağını belirtirken, bazı Cumhuriyetçiler de gazetecilere açıklamalarında, yargılamanın Cumartesi günü tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG