Erişilebilirlik

Senato'da Kritik Sağlık Tasarısı Oylaması


ABD Senatosu, eski Başkan Barack Obama tarafından hayata geçirilen sağlık sigortası sistemini değiştirmeye yönelik Cumhuriyetçilerin son girişimini tartışmaya açma konusunda oylamaya gidiyor.

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, “Obamacare” olarak bilinen yasayı kaldırma çabasına öncülük ediyor. Ancak son bir ay içerisinde, tasarının iki farklı versiyonunu geçirme gayretine yeterli destek oyu toplanamayınca geri adım atmak zorunda kaldı.

Başkan Donald Trump son Twitter mesajlarında, Cumhuriyetçi senatörlerin, Amerikalılar’a “işkence” ettiğini söylediği “Obamacare”i ortadan kaldırmaya başlayacakları günün geldiğini yazdı. Trump, geçen hafta beyin kanseri olduğu açıklanan Senatör John McCain’i de sağlık sistemi oylamasına katılmak üzere Kongre’ye gelmesinden ötürü kutladı.

Cumhuriyetçiler’in Senato’da 48’e 52’lik üstünlüğü bulunuyor. Demokratlar’ın “Obamacare”in iptal edilmesine toptan muhalefeti yüzünden Cumhuriyetçiler kendi partilerinden sadece 2 “hayır” oyu kaldırabilir. Eşitlik durumunda Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de oy kullanıp eşitliği bozma yetkisi bulunuyor.

Net olmayan ise hangi tasarının oylamaya sunulacağı. Temsilciler Meclisi geçen Mayıs ayında Obamacare’in iptali ve yerine yenisinin konmasına yönelik kendi tasarısını geçirmişti. Başkan Trump da tasarının kabulünün ardından Beyaz Saray’da kutlama etkinliği düzenlemişti ancak daha sonra tasarıyı “vasat” olarak nitelemişti. Trump Senato’yu tasarıyı daha canla başla kabul etmeye çağırdı.

Senatör John Cornyn, Cumhuriyetçiler’in usül oylamasına geçilmeden önce bugün öğle yemeğinde farklı sağlık sistemi tasarısı seçenekleri üzerinde konuşacağını açıkladı.

Demokrat Senatör Al Franken ise, hangi tasarının ele alınacağının net olmamasının, çok rahatsız edici olduğunu kaydetti.

Franken, “Bu pervasızlık, sorumsuzluk. Amerikan halkı daha iyisini hak ediyor. Ancak net olalım. Önergeyi tartışmaya açmayı oylamak, muhtemelen bu tasarılardan herhangi biri hakkında adım atılmasını oylamak demektir ve bu tasarıların hepsi korkunç” diye konuştu.

Başkan Donald Trump, kampanyasının parçasını oluşturan bir gündem maddesinde adım atmaları için Cumhuriyetçiler’e baskı uygulamaya devam ediyor. Trump dün yaptığı açıklamada, “Söz var ama icraat yok” eleştirisinde bulunmuştu.

Beyaz Saray’ın “Obamacare’in kurbanları” olarak nitelendirdiği bazı ailelerin önünde konuşan Trump, “Tartışma oturumunu başlatmaya karşı oy kullanan her senatör, Amerika’ya, ‘Obamacare kabusuyla iyisiniz’ diyor” ifadelerini kullandı.

Trump, “Senato’daki Cumhuriyetçiler açısından bu, sözlerini tutmaları için bir şans. Defalarca (Obamacare için) ‘iptal et ve değiştir’ dediler. Şimdi Amerikan halkına sözlerini tutabilirler” diye konuştu.

Trump eski Başkan Obama’nın sağlık yasasına eleştirilerinin dozunu da giderek arttırırken, yasayı “Amerikalı aileleri mahveden koca bir yalan” olarak niteledi ve “Obamacare öldü” ifadesini kullandı.

Obamacare 2010 yılından bu yana yürürlükte ve ülke genelindeki anketler Amerikalılar’ın bu yasayı Cumhuriyetçiler’in onun yerini alması için hazırladığı planlardan daha fazla desteklediğini gösteriyor.

Bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Trump’ın kampanya vaatlerine rağmen Obamacare’in iptalinin tartışmaya açılmasına muhalefetlerini ortaya koymuştu. Bu üyeler ya yeni yapılan değişikliklerin Obamacare’i tersine çevirecek kadar yeterli düzeyde olmadığını ya da tam tersine, değişikliklerin çok ileriye giderek milyonlarca Amerikalı’yı sağlık sigortalarından edeceğini savunuyor.

Obama’nın iktidarda olduğu dönemde de Cumhuriyetçiler yasayı iptal etmek için çok sayıda girişimde bulunmuştu ancak her seferinde Beyaz Saray’ın vetosuna takılmışlardı.

Partiler üstü bir yapı olan Kongre Bütçe Ofisi (CBO), Obamacare’in yerine yenisi konmadan iptal edilmesi halinde, gelecek yıl 17 milyon, 2026’ya kadar da 32 milyon Amerikalı’nın sağlık sigortalarını kaybedeceğini belirtmişti.

CBO, Senato’daki Cumhuriyetçiler’in hazırladığı plana göreyse gelecek 10 yılda 22 milyon Amerikalı’nın sağlık sigortasından mahrum kalacağını ancak planın devlete 420 milyon dolar tasarruf sağlayacağını öngörmüştü.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG