Erişilebilirlik

Senato Obamacare’i Yine İptal Edemedi


ABD Senatosu mevcut sağlık yasasının iptal edilmesini, ancak iptal sürecinin iki yıl sonra başlatılmasını öngören yasa tasarısını 55-45 gibi bir farkla reddetti.

ABD Senatosu’nun salı günü eski Başkan Barack Obama’nın sağlık yasasının iptalini tartışmaya açmayı kabul etmesinden saatler sonra, genel kurul gündemine bu hedef doğrultusunda getirilen kapsamlı bir tasarı reddedilmişti.

Senato dün de (Çarşamba) konuyla ilgili bir başka tasarıyı oyladı.

Son tasarı mevcut sağlık yasasının iptal edilmesini, ancak iptal sürecinin iki yıl sonra başlatılmasını öngörüyordu.

Bu süre içinde de mevcut yasanın yerine yenisinin hazırlanması amacıyla zaman kazanılması hedeflenmişti.

Ancak yapılan oylamada Senato söz konusu yasa tasarısını 55-45 gibi bir farkla reddetti.

Partiler üstü bir yapı olan Kongre Bütçe Dairesi, Cumhuriyetçi senatörlerin sağlık sistemi planlarının etkilerine dair raporlarında, bunların milyonlarca Amerikalı’nın sağlık sigortalarını kaybetmesine neden olacağı, ancak devlette tasarruf sağlayacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Cumhuriyetçiler, vergi kesintileri ve diğer bazı yasama önceliklerinin maliyetini karşılamak için bu tasarruflara güveniyor. Partinin hem Beyaz Saray, hem de Kongre’nin iki kanadını kontrol etmesi açısından, bu sağlık tasarısı oylaması, Cumhuriyetçiler’in idare etme yeteneğinin kritik bir sınavı olarak görülüyor.

Bununla birlikte, ülke genelinde yapılan son anketler Amerikalılar’ın Obamacare’e, Cumhuriyetçiler’in onun yerini alması için getirdiği plan tekliflerine oranla daha olumlu baktığını gösteriyor.

Demokrat Senatör Al Franken da, Cumhuriyetçiler’in hangi tasarıyı genel kurula getireceği konusunda yaşanan belirsizliğin “çok rahatsız edici” olduğunu savunarak, “Bu pervasızlık ve sorumsuzluk. Amerikan halkı daha iyisini hak ediyor” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG