Erişilebilirlik

Senato Liderleri Krizi Çözmek İçin Görüşüyor


Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Trump yönetiminin hükümetin kısmen kapanması krizini çözecek bir anlaşmayı müzakere etmek istediğini söyledi ancak Başkan Donald Trump’ın duvar için ne kadar “peşinat” istediğini açıklamadı.

Senato’da dün birini Cumhuriyetçiler diğerini Demokratlar’ın desteklediği iki tasarı da reddedilmişti. Ancak tasarıların reddinden sonra iki taraf arasında yeni görüşmeler başladı.

Senato’daki Cumhuriyetçi çoğunluk lideri Mitch McConnell ve Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer’in en azından geçici bir anlaşmaya varmak için görüştüğü haberleri geldiği sırada Sanders dün yaptığı açıklamada, Trump’ın böyle bir anlaşmayı, duvar için “yüklü bir peşinat” içermemesi halinde kabul etmeyeceğini söyledi. Bu açıklamanın ardından Trump’ın istediği peşinatın ne kadar olduğu soruları sorulmaya başladı.

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Sanders, bu konuda bilgi vermedi ancak Trump yönetiminin sınır güvenliği için ne istediğini açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Sözcü Sanders, “O noktaya bir şekilde ulaşmak için çalışacağız” dedi.

Demokratlar duvarı “ahlaka aykırı, etkisiz ve israf” olarak nitelerken, Başkan Trump ise seçim kampanyasından bu yana sözünü verdiği ABD-Meksika sınırına duvar inşası için 5,7 milyar dolar bütçe talebinden şimdiye kadar geri adım atmış değil.

Senato’daki tasarılar reddedilse de Amerikan tarihinin en uzun süren hükümet kapanması krizini sona erdirmek için iki partinin liderleri arasında bir görüşme trafiğinin başlamasına da vesile oldu. Oylamanın ardından Senato’daki Cumhuriyetçi lider McConnell Demokrat lider Schumer’i makamına çağırdı ve çıkmazı çözmek için atılabilecek adımlar üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Her iki partiden senatörler, federal daireleri üç haftalığına açmak ve böylece müzakereler bir yandan devam ederken, 22 Aralık’tan bu yana ücretsiz çalışan 800 bin civarında federal çalışanın en azından maaşlarını alabilmesini sağlayacak bir plan üzerinde çalışıyor.

Başkan Donald Trump dün akşam Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “makul” bir anlaşmanın ortaya çıkması durumunda destekleyeceğini söyledi ancak koşullarını açıklamasa da “taksitlendirilmiş peşinat” isteyeceğini belirtti. Trump ayrıca, duvara fon bulmak için “başka alternatiflere” de sahip olduğunu kaydetti. Bununla Başkan Trump’ın, ulusal acil durum ilan etmeyi da federal bütçede diğer programlar için ayrılan bütçeleri duvar için kullanma seçeneğini kastettiği sanılıyor.

McConnell gazetecilere yaptığı açıklamada, “En azından konuşuyoruz. Geçmişe göre bu bir gelişme” ifadesini kullandı.

Ancak bu görüşmelerin bir sonuç üretip-üretmeyeceği hala net değil.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de gazetecilere açıklamasında, “yüklü” bir peşinatın “makul bir anlaşma” olmayacağını söyledi. Trump’ın peşinat derken ne kadarlık bir miktarı kastettiğinin sorulması üzerine Pelosi, “Neden bahsettiğini bildiğinden bile emin değilim” dedi.

Demokrat Senatör Schumer’in sözcüsü Justin Goodman da, Demokratlar’ın “duvar için fon ayrılmasını, ister taksitli ister başka türlü olsun desteklemeyeceğini” net olarak ortaya koyduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG