Erişilebilirlik

Senato John Kerry’nin Adaylığını Görüşüyor


Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterilen John Kerry Senatörlerin sorularını yanıtladı. Kerry’nin Senato’nun onayını kolaylıkla alması bekleniyor

Başkan Barack Obama’nın dışişleri bakanlığına aday gösterdiği Senatör John Kerry, dün Kongre’de atanma işleminin onayı için düzenlenen oturuma katıldı.

Bugüne kadar Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Kerry, aynı komisyonda görev yapan senatörlerin onayını almaya çalışıyor. Kerry’nin oturum sırasında İran, Bingazi saldırısı Suriye krizi, Kanada’dan Texas’a petrol taşıması planlanan boru hattı projesi gibi konularda görüşleri soruldu.

Senato’nun en zengin üyelerinden biri olan Kerry, Dışişleri Bakanı olarak göreve başlarsa, etik olarak sorun oluşturabilecek yatırımlarını elden çıkarma taahhüdünde bulundu. Kerry’nin mal varlığının 184 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kerry’nin adı, Başkan Barack Obama’nın ilk döneminde de Dışişleri Bakanı adayı olarak geçmiş ancak Obama tercihini seçimlerdeki Demokrat rakibi Hillary Clinton’dan yana kullanmıştı.

Hillary Clinton, ikinci dönemde bakan olarak görev yapmak istemediğini açıkladı. Seçimler sonrasında Obama, ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Susan Rice’ı bakanlığa atamak istedi. Ancak, Senato üyeleri, Rice’in adaylığına karşı çıktı. Rice’ın, Bingazi’deki Amerikan konsolosluğunu hedef alan saldırı sonrasında yaptığı açıklamaların kasıtlı olarak halkı yanıltma amacı taşıdığını öne süren Senatörlerle görüşmeler yapan Rice, kendisi hakkındaki iddiaları ve soru işaretlerini gideremediğini anlayınca adaylıktan kendi isteğiyle çekildi. Senatörler, Rice’ın, Libya’daki saldırıyı planlı bir terör eylemi değil de öfkeli bir kalabalığın tepkisi olarak değerlendirmesini yanıltıcı bularak şiddetle eleştirmişti.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG