Erişilebilirlik

Senato’dan Rusya’ya Yaptırım Israrı


Amerikan Senatosu daha önce onayladığı Rusya’ya yeni yaptırım paketinde var olan teknik sorunu giderdi ve paketi oylaması için Temsilciler Meclisi’ne gönderdi. Bununla birlikte tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçip geçmeyeceği bilinmiyor.

Yasa tasarısı 15 Haziran’da Senato’dan 98-2 gibi ezici bir üstünlükle geçmişti. Bunun Başkan Donald Trump’ın Moskova’yla iyi ilişkiler geliştirme niyetini zorlaştıracağı yorumları yapılıyor.

15 Haziran’da kabul edilen yasa tasarısı Temsilciler Meclisi’nde engellenmişti. Cumhuriyetçi liderler Senato’nun Anayasa’yı ihlal ettiğini belirtmişti.

Demokrat Partili muhalefet Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçileri Trump yönetimini memnun etmek için yasa tasarısını engellemeye çalışmakla suçlamıştı. Trump yönetimi yetkilileri Rusya’ya yaptırım öngören yeni yasa tasarısını kaygı verici buluyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili üyesi Ben Cardin, teknik sorunun önemli değişiklik yapılmadan çözüldüğünü kaydetti.

Senato, oybirliğiyle konuyu tekrar Temsilciler Meclisi’ne gönderdi.

Temsilciler Meclisi’nin bu yaklaşıma nasıl yanıt vereceği merak konusu.

Eğer Temsilciler Meclisi’nde kabul edilir ve Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girerse, eski Başkan Barack Obama döneminde yayınlanan başkanlık kararnameleri hukuki yaptırıma dönüşecek. Bu yaptırımlar arasında Rusya enerji projeleri de yer alıyor. Yasa tasarısı ayrıca Rusya’ya maden, metal, nakliye ve tren yolları gibi sektörlerine de yeni yaptırımlar içeriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG