Erişilebilirlik

Senatodan Hukuk Atamasına Engel


Senato’da çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti grubunun Lideri Mitch McConnell, partisinin Başkan Obama’nın Anayasa Mahkemesi yargıç adayının atanması ile ilgili oylamayı Kasım ayındaki başkanlık seçimleri sonrasına kadar bloke edeceğini açıkladı

Kentucky senatörü, Obama’nın ölen Anayasa Mahkemesi yargıcı Antonin Scalia yerine bir aday gösterme hakkı olduğunu, ancak Senato’daki Cumhuriyetçiler’in de – Demokrat Partili olan Obama’nın başkanlık dönemi bitinceye kadar – onay vermeme haklarını kullanacaklarını belirtti.

1992’te Joe Biden’ın yaptığı bir konuşmaya gönderme yapan McConnell, bu dönemde Senato Hukuk Komisyonu’nun başkanlığını yapan Biden’ın, başkanlık seçimi olan bir yılda Senato’nun seçim sonrasına kadar onaylama görüşmelerini ertelemesi gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Bu sözlere karşılık veren Senato Azınlık Lideri Harry Reid, McConnell’ı, kararlarını başkanlık adayları Donald Trump ve Ted Cruz’ın sözlerine göre almakla suçladı. Scalia’nın öldüğü gün Trump, başkanlık tartışması sırasında Senato’nun atama sürecini geciktirmesi gerektiğini söylemişti.

Scalia’nın 13 Şubat’ta gerçekleşen beklenmedik ölümü Washington’da, Obama’nın yargıcın yerini bir seçim yılında doldurup doldurmaması gerektiği konusunda büyük tartışmalara neden oldu.

McConnell 10 yıl önce George W. Bush’un yargıç atamalarını Demokratlar bloke etmeye çalıştığında da kendisini bu mücadelenin ortasında bulmuştu. O dönemde McConnell, bu atamaların oylanması gerektiğini söylüyordu.

Senato Hukuk Komisyonu’nun en kıdemli Demokrat üyesi Patrick Leahy, Cumhuriyetçiler’in engellemeye yönelik planlarının daha önce görülmeyen bir uygulama olduğunu söyledi.

Leahy, “Benim komisyonda geçirdiğim zaman içinde asla bir Anayasa Mahkemesi adayını Senato’nun oyuna sunmayı reddetmedik. Bu, komisyonun çoğunluğu adaya karşı olsa da böyleydi” diye konuştu.

Demokrat üye Leahy, 40 yılı aşkın senatörlüğü döneminde her Anayasa Mahkemesi adayının atanması konusunun Senato tarafından oylandığını belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG