Erişilebilirlik

Şemdinli Tartışması Sürüyor


Türkiye uzun süredir Şemdinli’de ne olduğunu tartışıyor. Aslında ulusal medya neredeyse bir hafta Şemdinli’de ne olduğu pek ilgilenmedi. Önce PKK’ya bazı internet siteleri olayları aktarmaya başladı ardından başta twitter olmak üzere sosyal medya kullanıcıları meseleyi gündeme taşıdı. Söylenenler PKK’nın 23 ve 24 Temmuz tarihlerinde birkaç saatliğine yol kestiği ve kimlik kontrolü yaptığıydı.

24 Temmuz’da Türk silahlı Kuvvetlerinin bu grubu takip ettiği ancak grubun kaçmak yerine çatışmaya girdiği belirtiliyordu. 25’inde ise kalabalık bir PKK timinin, Şemdinli’ye girmeye çalıştığı ve TSK’yla çatıştığı ifade ediliyordu.

İddialara göre, Suriye’de PYD’nin özyönetim ilanından sonra PKK da Türkiye’ye mesaj vermek istiyordu. 90’ların başında bazı ilçelerde üstünlük sağlayan PKK’nın hedefinin yine aynı durumu yaratmak olduğunu söyleyenler de az değildi.

30 Temmuz’da Amerika'nın Sesi'ne konuşan Şemdinli Belediye Başkanı Sedat Töre, olayı bu açıklıkla anlattığında Türkiye’de hiçbir resmi yetkili konuyla hiçbir açıklama yapmamıştı. Perşembe günü Hakkari Valisi ilk kez olayları doğrulayan bir açıklama yaptı. Bugün de ilk kez Başbakan Erdoğan konuştu.

Erdoğan: Şemdinli’de 115 PKK’lı etkisiz hale getirildi

Bir televizyon kanalının özel yayınında soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, olayların 23’ünden beri devam ettiğini doğruladı. Ancak TSK kayıplarının sosyal medyada yazdığı gibi 20 civarında olduğu iddialarını kesin bir dille reddetti.
“Şemdinli'de 23 Temmuz itibariyle başlayan bir süreç oldu. Bir kısım medya Şemdinli’de bir psikolojik harekatı başlattı ve bu silahlı kuvvetlerimizde moral noktasında ister istemez etkiliyor. Bizi etkiliyor. Ama orada karada, havada sürekli bir mücadele sürdüren bizim güvenlik güçlerimiz var. 23’ünden itibaren bizim iki şehidimiz var. Fakat 115 terörist etkisiz hale getirildi.”

Başbakan Erdoğan, PKK yanlısı medya kadar o yayın organlarından alınan bilgileri sosyal medyada paylaşanları da eleştirdi hatta eleştirmekle kalmadı gözdağı da verdi.
“Malum onların kendilerine ait medyaları var ya, isimlerini vermeme gerek yok. Bir kısım medya bunu haber yapmak suretiyle, ‘işte şu kadar Türk askeri şehit oldu, bunlar gizleniyor’ diyor. Silahlı kuvvetler şehit erini gizler mi? Ama burada karşı taraf bir psikolojik harekat yapıyor. Bilerek ya da bilmeyerek onların tezgahına odun taşıyanlar var. Bunları nereye kadar kabulleneceğiz?”

‘PKK’nın silah bırakması tek çözüm’

Recep Tayip Erdoğan, “Başbakan Şemdinli'de olanlarla ilgili çıkmalı, açık, net bilgi vermeli. Meclis olağanüstü toplanmalı. İki taraf da elini tetikten çekmelidir” diyen BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’a da yanıt verdi. BDP’yi “bölücü terör örgütü uzantısı” olarak niteleyen Türkiye Başbakanı, bu öneriye de kapıyı kapattı. “Tetiklerden elin çekilmesi çözüm değil. Silahların bırakılması çözüm. Bölücü terör örgütü bırakacak. Çünkü güvenlik güçleri silah bırakamaz. Teröriste karşı da asayişi bozanlara karşı da sürekli silah taşımak zorundadır.”

Şemdinli’de çatışmalar sürerken dün gece bir başka PKK timi, Hakkari merkeze bağlı Geçimli Jandarma Karakolu’na bir saldırı düzenledi. Hakkari Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada “çatışmada 6 askerimiz ve 2 geçici köy korucumuz şehit olmuş, 15 askerimiz, 1 geçici köy korucumuz ve 5 sivil vatandaşımız yaralanmıştır” denmişti.
Başbakan, Şemdinli ve Geçimli saldırılarını bir “büyük oyun” olarak niteledi. “Oradaki büyük oyun bozulmuştur. Saldırganlardan 14 tanesi etkisiz hale getirilmiştir. Bu silahlar bırakılmadığı sürece bu mücadele sürecektir. Bizi en çok şehit annelerinin gözyaşı üzüyor. “

‘PKK 2012’yı final yılı olarak görüyor’

Şemdinli ve Geçimli’deki olayları en yakından takip edenlerden biri de İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin. Şahin istihbarat raporlarına göre PKK’n 2012’yi final yılı olarak gördüğünü söyledi.
İçişleri Bakanı, “Bunun için zaman zaman ölümü göze alan fedai tarzı eylemlere başvurduklarını, hem Şemdinli bölgesinde hem de dün gece yaşadığımız Hakkari Geçimli bölgesindeki örgüt saldırıları bunu göstermektedir'' dedi.
Şahin, Şemdinli ilçesinde yaşayan vatandaşlara da bu süreçte sabırlı ve sağduyulu davrandıkları için teşekkür etti.

CHP heyeti Şemdinli’de temaslarda bulundu

Cumhuriyet Halk Partisi ise Şemdinli’ye bugün bir heyet gönderdi.
İzmir Milletvekili Alattin Yüksel, Adıyaman milletvekili Salih Fırat, Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker ve Isparta milletvekili Ali Haydar Öner’den oluşan heyet ilçede incelemelerde bulunduktan sonra belediye başkanı Sedat Töre, Şemdinli Kaymakamı Sedat Gençtürk ve BDP Hakkari milletvekili Esat Canan’la görüştü.

Çatışma bölgesine gitme talebi kaymakam Gençtürk tarafından “güvenlik” gerekçesiyle reddedilen CHP heyeti, boşaltılan köylerde yaşayan köylülerle görüştükten sonra ilçeden ayrıldı.

‘Bu acı tablo terörle mücadele edenleri Hasdal’a hapsedenlerin eseri

CHP heyeti Şemdinli’de temaslarda bulunurken partinin Meclis Grup Başkanvekili Muharrem İnce, terör olayları nedeniyle iktidarı sert bir dille eleştirdi.

İnce, PKK saldırılarıyla ilgili ''Bu acı tablo, teröriste karşılama töreni düzenleyip teröristin ayağına müsteşar, vali, kaymakam, hakim, savcı yollayıp yıllardır terörle mücadele edenleri terörist oldukları iddiasıyla Silivri'ye, Hasdal'a hapsedenlerin eseridir'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili, cumhurbaşkanı ile başbakan arasında süren taktik savaşlarının Türkiye’yi fetret dönemine sürüklediğini de iddia etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG