Erişilebilirlik

Sellerin Avustralya'ya Mali Faturası Ağır Olacak


Sellerin Avustralya'ya Mali Faturası Ağır Olacak
Sellerin Avustralya'ya Mali Faturası Ağır Olacak

Avustralya Maliye Bakanı ülkenin kuzeydoğusunda can ve mal kaybına yol açan sellerin, ekonomiye de büyük yük getirdiğini, hasarın onarılmasının yıllar sürebileceğini açıkladı.

Wayne Swan, sel felaketinin Avustralya tarihinin en maliyetli doğal afeti olabileceğini, 2013 yılındaki bütçe fazlalığı planlarına ulaşmak için devlet harcamalarında büyük kısıntıya gitmek zorunda kalabileceklerini söyledi.

Yetkililer, Victoria eyaletindeki 43 yerleşim biriminde bin 400’den fazla evi su bastığını, 3 bin 500 kişinin evsiz kaldığını bildirdi.

İki yıl önce orman yangınlarında büyük hasar gören Victoria eyaleti, bu kez yüzyılın en büyük sel felaketiyle karşı karşıya.

Queensland’de de geçen haftaki sel faciasının ardından ­temizlik çalışmaları devam ediyor. Haftalar süren yağışların ardından biriken sel sularının yavaş yavaş çekilmeye başladığı açıklandı.

Queensland’deki sellerde 30 kişi hayatını kaybetti. 14 kişinin de kayıp olduğu bildirildi.

Uzmanlar Avustralya’da sel felaketine yol açan yağışları, La Nina adlı geçici iklim değişikliğine bağlıyor. Periyodik aralıklarla oluşan La Nina, tropik bölge boyunca Büyük Okyanus’un üst kesimindeki su tabakasının soğuyarak hava sıcaklığını değiştirmesi olarak tanımlanıyor. La Nina dönemlerinde tropik kasırgaların şiddeti de artıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG