Erişilebilirlik

Selahattin Demirtaş’a 96 Fezleke, 29 Dava


Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın savunmasını üstlenen avukatları, hukuki sürece ilişkin Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında avukatlar adına konuşan Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın 20 Mayıs 2016 tarihinden önce hazırlanan fezlekeler nedeniyle yargılandığına dikkat çekerek, “Demirtaş, 20 Mayıs 2016 tarihinden evvel düzenlenen fezlekeler nedeniyle yargılanmakta olduğu bu sıralar, halen milletvekili olup, milletvekili dokunulmazlığına sahip biridir. Anayasal düzenleme uyarınca halen milletvekili dokunulmazlığına sahip olduğu halde, 20 Mayıs 2016 tarihinden evvel işlediği iddia edilen suçlardan yargılanmakta ve tutuklu bulunmaktadır. Bugün itibariyle bir suç işlemesi halinde dokunulamaz iken, geçmişte işlediği iddia edilen suçlar nedeniyle bugün dokunulan biridir” dedi.

Karaman’a göre, Demirtaş hakkında hazırlanan fezlekelerin içeriği şöyle:

“Bu fezlekelerden 48 adeti milletvekili seçildiği 2007 yılı ile 2014 yılının sonuna kadar olan yaklaşık 8 yıllık zaman dilimindeki siyasi faaliyetlerine; diğer 48 adedi ise 2015 ile dokunulmazlıkları rafa kaldıran Anayasa değişikliğinin yapıldığı 20 Mayıs 2016 tarihine kadar olan yaklaşık 1,5 yıl içerisindeki siyasi faaliyetlerine ilişkindir. 46 adet fezleke, Cumhurbaşkanı’nın 28 Temmuz 2015 tarihinde vermiş olduğu "dokunulmazlıkları kaldırılsın" talimatı sonrası 10 ay gibi bir sürede düzenlenmiş,15 adet fezleke, dokunulmazlıkları kaldıran Anayasa değişikliğinin TBMM'de görüşülmesi sırasında düzenlenmiş,1 adet fezleke ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca dokunulmazlıkları rafa kaldıran Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü 20 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenmiş, aynı gün memur eliyle Adalet Bakanlığı’na apar topar yetiştirilerek Anayasa değişikliği kapsamına aldırılmıştır. Fezlekelerin düzenlenme tarih ve yoğunluğu, maalesef yargının içinde bulunduğu durumun ibret verici yanını ortaya koymaktadır. Fezlekelerdeki suçlamalar: Fezlekelerin 39 tanesi Terörle Mücadele Yasası’nın 7/2 hükmü uyarınca terör örgütü propagandasından; 10 tanesi TCK 215 hükmü uyarınca suç ve suçluyu övmekten; 17 tanesi 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten; 4 tanesi TCK 314/2 uyarınca örgüt üyesi olmaktan; 7 tanesi TCK 220/6 uyarınca örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemekten; 9 tanesi TCK 301. Maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti kurum ve organlarını aşağılamaktan; 7 tanesi TCK 299 uyarınca Cumhurbaşkanı’na hakaretten; 3 tanesi ise TCK 125 uyarınca Başbakan ve diğer kişilere hakaretten düzenlenmiştir. Bunun dışında, her fezlekede iftira, Seçim Kanunu’na muhalefet gibi çeşitli suçlara ilişkin sevk maddeleri de yer almaktadır.”

Fezlekelerin 29’unun davaya dönüştüğüne dikkat çeken Karaman, fezleke hazırlayan savcılardan 10’unun tutuklandığını söyledi. Karaman, “Toplam 96 adet fezlekenin, birbirinden bağımsız suç tarihleri ve suç isnatları taşıyan 31 adedi, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca birleştirilerek tek bir "Torba Soruşturma Dosyası" oluşturulmuştur adet fezlekenin 29 adedi farklı il ve ilçelerde olmak üzere 29 bağımsız davaya dönüştürülmüş.35 adedi ile ilgili, 6352 sayılı Yasa’nın Geçici 1. Maddesi ile yapılan "31.12.2011 tarihinden evvel yapılan düşünce açıklamaları hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir" şeklindeki düzenleme uyarınca 3 yıllık süre ile erteleme kararı verilmiştir. Bir adet fezleke ise halen soruşturma aşamasında olup davaya dönüşmemiştir.

Tespit edebildiğimiz kadarıyla, müvekkil hakkında düzenlenen toplam 96 adet fezlekeden, 28 adet fezlekeyi düzenleyen ve aralarında Başsavcı ile Başsavcı vekillerinin de olduğu 10 savcı, FETÖ üyeliği nedeniyle ihraç edilerek tutuklanmıştır.”

Demirtaş’la ilgili Avrupa İnsan Hakları ve Anayasa Mahkemelerine başvurduklarını hatırlatan Karaman, Demirtaş’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Karaman’dan sonra söze alan Avukat Mehmet Emin Aktar ise mahkemelerin sorumluluk almamak için davadan kaçtığını söyledi. Aktar, “17 Nisanda mahkemeye verilmesine karşın ve daha önce iddianamenin kabul kararı olmasına karşın bugüne kadar müvekkilimizle ilgili açılmış davada duruşma günü verilmiş değil. Bu bir suçtur. 3 hafta geçmesine rağmen bunu yapmayan mahkeme başka bir mahkemeden dosyanın birleştirilmesini istemiş. Bu da davadan kaçtıklarını gösterir. Bu tarihi davada kimse bu tarihi sorumluluğun altına girmek istemiyor” diye konuştu.

Selahattin Demirtaş’a 96 Fezleke, 29 Dava
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG