Erişilebilirlik

Selahattin Demirtaş HDP Genel Başkanlığını Bırakıyor


Halkların Demokratik Partisi’nin 11 Şubat’ta yapılacak Olağan Kongresi’ne haftalar kala, Demirtaş sürpriz bir şekilde aday olmayacağını açıkladı. Demirtaş, adaylıkla ilgili kararını bir mektupla parti yönetimine bildirdi. Karar HDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği değerlendirme toplantısı öncesi kamuoyuna açıklandı.

Selahattin Demirtaş HDP Genel Başkanlığını Bırakıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

HDP milletvekillerinin tamamının hazır bulunduğu toplantıda Demirtaş’ın mektubunu Eş Genel Başkan Serpil Kemalbay okudu. Demirtaş mektubunda, amaçlarının Türkiye’yi demokratikleştirmek olduğunu belirterek, “Elbette ki, siyasi çizgimiz de, duruşumuz da, söylem ve eylemlerimiz de diğer birçok partiden farklıdır. Biz siyaseti rant için, koltuk için, ailemize ve yakın çevremize menfaat sağlamak için yapmadık. Bizler de her birimiz, Türkiye ezilenlerinin bir parçasıyız ve ezilen yoksul halkımızla birlikte bedel ödeye ödeye partimizi bu güçlü noktalara getirdik. İktidar merkezli kirli propagandaların bize yönelik temelsiz, hukuksuz ve ahlaksız ithamlarına, saldırılarına rağmen ‘ne bölücüyüz, ne teröristiz.’ Türkiye’nin her santimetrekaresinde demokrasiyi geliştirmek için mücadele eden, Türkiye’nin asli unsuru ve parçası olan halkın evlatlarıyız. İktidar etrafında kümelenmiş birçok siyasetçi, belediye başkanı yolsuzluk, hırsızlık ve rant batağında rüyasında bile göremeyecekleri trilyonları götürürken yargılanmıyorlar; ben ve binlerce arkadaşım ise haksız ve hukuksuz hapishanelerde tutuluyoruz. Halkımız için bu bedeli ödemekten hep gurur duyduk, bizim için büyük bir şereftir dedik. Halka yönelik hırsızlık, alçaklık ve zulüm yapmaktansa; halk adına tutsak olmak bizim açımızdan evladır. Türkiye’nin OHAL gibi anti-demokratik bir baskı rejimi ile yönetildiği bu günleri de bütün Türkiye toplumu olarak el ele verip demokrasi içinde aşacağımıza yürekten inanıyorum. Eş Genel Başkanlığını yürüttüğüm partim HDP’nin, Türkiye’nin bu demokrasi yolculuğuna her zamankinden daha fazla katkı sunacağından kuşkum yoktur” dedi.

Demirtaş, mektubun son bölümünde, kongrede aday olmayacağını vurgulayarak, “11 Şubat’ta gerçekleşecek olan Olağan Kongremizde, Parti Meclisimiz, Merkez Yürütme Kurulumuz ve diğer yönetim organlarımızda güçlendirme amacıyla değişikliklere gidilecektir. Yeni siyasal mücadele dönemini daha güçlü karşılamak, demokratik siyasete demokrasi kültürünü kazandırmak, koltuk ve makam için değil halk adına siyaset yapma bilincini geliştirmek ve yeni arkadaşlarla, yeni bir heyecanla yola devam etmek için bu kongrede Eş Genel Başkanlığa aday olmayacağımın şimdiden bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

Kemalbay, henüz başkanlık için aday başvurusu yapılmadığını söyledi. HDP yönetimi daha sonra durum değerlendirmesi yapmak üzere basına kapalı toplandı. İki gün sürecek toplantıdan sonra bir açıklama yapılması bekleniyor.

Türkiye Demirtaş'ı İHD Diyarbakır Başkanlığı döneminde tanıdı

Türkiye, Selahattin Demirtaş’ı İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanlığı döneminde tanımaya başladı. 2007 yılında Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) aktif siyasete giren Demirtaş, aynı yıl yapılan genel seçimlerde, DTP tarafından desteklenen "Bin Umut Adayları" adıyla seçime giren bağmışız adaylar arasındaydı. Demirtaş, Diyarbakır’dan 23. Dönem Milletvekili seçildi. Daha sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulan DTP grubuna katılan Demirtaş 34 yaşında partinin grup başkanvekili oldu.

2009 yılında DTP’nin kapatılmasının ardından Demirtaş, milletvekilleriyle birlikte Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçti. 2010 yılında toplanan olağanüstü kongrede Demirtaş ve Gültan Kışanak ile birlikte BDP’nin eş başkanlığına seçildi. 2011 genel seçimlerine BDP’nin desteklediği, "Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun" Hakkari adayı olarak giren Demirtaş, 24. Dönem Milletvekili seçildi. Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile birlikte 22 Haziran 2014 tarihinde kurulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanlığına seçildi.

Demirtaş adı Türkiye’deki siyaset dünyasında son yıllarda sıkça duyulur oldu. Türkiye’nin Kürt sorununa çözüm bulmak için başlattığı sürecin önemli aktörlerinden olan Demirtaş, Öcalan ve PKK ile arasında teması sağlayan İmralı Heyeti'nde yer aldı. IŞİD’in Kobani saldırı sonrasında Türkiye’de düzenlenen ve 6-8 Ekim olayları olarak bilinen gösterilerin başlaması için çağrı yaptığı iddia edildi. 50’yi aşkın kişinin öldüğü olaylarda, Hüda-Par’a yakın Yasin Börü işkence edilerek öldürüldü. Hükümet bu olaydan Demirtaş’ı sorumlu tuttu. Daha sonra bu olayla ilgili olarak Demirtaş hakkında dava açıldı.

2014 yılında ilk defa referandum yoluyla yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimine katılan 3 adaydan biri olan Selahattin Demirtaş %9.76 oy alarak 3. sırada kaldı. Demirtaş 7 Haziran 2015 seçimlerinde Erdoğan’ı kastederek "Seni başkan yaptırmayacağız" cümlesiyle seçim çalışmalarını başlattı. Bu cümle uzun süre hafızalardan silinmedi. 2016 yılı Kasım ayında gözaltına alınan Demirtaş hakkında 20’yi aşkın dava açıldı. Demirtaş, görüntülü sistemle ifade vermeyi kabul etmedi için yargılamalar krize dönüşmüş durumda.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG