Erişilebilirlik

8 Türk Öldüren Alman Teröristin Davası Ertelendi


2000–2007 yılları arasında 8’i Türk 10 göçmen esnafı öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU’nun lideri Beate Zschaepe’nin davası, yaşanan son sürpriz gelişmeler yüzünden ertelendi

2000–2007 yılları arasında 8’i Türk 10 göçmen esnafı öldüren aşırı sağcı terör örgütü NSU’nun lideri ve konuyla bağlantılı davanın baş sanığı Beate Zschaepe’nin bugün için planlanan duruşmada sessizliğini bozması bekleniyordu. Ancak dün yaşanan sürpriz gelişmeler sonrasında duruşma son anda iptal edildi ve Münih Eyalet Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın hakimi Manfred Götzl tarafından gelecek haftaya ertelendi.

Zschaepe’nin, dava başladığından bu yana sürdürdüğü suskunluğunu avukatı Mathias Grasel’in 245. duruşmada okuyacağı yazılı ifade ile bozacağını açıklaması, NSU tarafından yakınlarını kaybedenlerin ailelerinin ve kamuoyunun duruşmaya kilitlenmesine neden olmuştu. Zschaepe’nin yazılı ifadesinden sonra mahkemenin sorularına vereceği yanıtlar da büyük bir merakla beklenirken, dün davayı başından bu yana izleyenler tarafından skandal olarak tanımlanan bir olay yaşandı ve Zschäpe'nin avukatlarından üçü görevlerinden azledilmek için mahkeme başkanına dilekçe verdi.

Dava başladığından bu yana stratejilerini Zschaepe’nin konuşmaması üzerine kurduklarını açıklayan avukatlar, Zschaepe’nin mahkemede konuşmak istediği haberini basından öğrendiklerini, oluşan yeni durum sonrasında müvekkilleri ile güven ortamın sarsıldığını ve artık görevlerini sürdüremeyeceklerini belirterek davadan çekilmek için başvuru yaptı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, duruşmayı iptal etti ve önümüzdeki Salı gününe ertelediğini açıkladı. Söz konusu üç avukatla Zschaepe arasındaki ilişkilerin uzun bir süredir kopuk olduğu, hatta Zschaepe’nin bir süredir avukatları ile konuşmadığı ve geçen Temmuz ayında dördüncü bir avukatla çalışmaya başladığı biliniyor. Diğer üç avukat, Zschaepe’ye yeni bir avukat daha verilmesi üzerine, görevi bırakmak için dilekçe vermişler, ancak dilekçeleri mahkeme tarafından reddedilmişti.

2013 yılının Mayıs ayından bu yana Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada, Beate Zschaepe ile örgüte yardım ve yataklık yapan 4 kişi yargılanıyor. Davada şimdiye kadar 244 duruşma geride kaldı. Ancak başsanık Zschaepe’nin susma hakkını kullanarak konuşmaması nedeniyle NSU’nun sadece üç kişiden mi oluştuğu sorusu cevap bulunamadı.

Konuyla ilgili yapılan yorumlarda, Zschaepe'nin yeni avukatının eski avukatların savunma stratejisinden vazgeçerek, müvekkillerini ifade vermesi gerektiği konusunda ikna ettiği vurgulanıyor.

Gelecek haftaki ifadesinin bir saat sürmesi beklenen Zschaepe’nin NSU’nun cinayetleri, kendilerine yardım edenler, istihbarat ve güvenlik birimleri içindeki bağlantıları üzerine bilgiler vereceği sızan bilgiler arasında. Bugüne kadar 244 duruşma yapılan davada 600’den fazla uzman, istihbarat elemanı, bilirkişi, kurban ve kurban yakını tanık olarak dinlendi, ancak NSU terör örgütünün eylemleri ve özellikle bağlantıları bugüne kadar ortaya çıkarılamadı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG