Erişilebilirlik

'Seçimlere Müdahale Rusya'nın Dev Propaganda Mekanizmasının Bir Parçası'


'Seçimlere Müdahale Rusya'nın Dev Propaganda Mekanizmasının Bir Parçası'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Rusya çok yönlü bir propaganda mekanizması oluşturdu ve Amerika’da 2016’da yapılan başkanlık seçimlerini sosyal medya üzerinden etkilemeye çalıştı. Bu, dünyanın karşı karşıya olduğu yeni bir tehdit. Bir uzmanlar ekibi Moskova tarafından koordine edilen yüzbinlerce sahte Facebook ve Twitter mesajını inceleme altına aldı. Amerika’nın Sesi Muhabiri Henry Ridgwell 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus şirketi hakkında iddianame hazırlanmasına neden olan bu süreci araştırdı.

Araştırmacılara göre, daha önce İnternet Araştırma Dairesi (Internet Research Agency) olarak bilinen, merkezi St. Petersburg’daki site, Ruslar’ın 2016 seçimlerini etkilemek amacıyla sosyal medyada sahte mesajlar yayınladıkları adres oldu. Burası aynı zamanda “trol fabrikası” diye de biliniyor. Ofisler boş ve çok sayıda sahte hesap da kapatılmış.

Ancak bu grup tarafından yayınlanan mesajlar Atlantik Konseyi Dijital Soruşturma Laboratuvarı tarafından arşivlendi.

Münih Güvenlik Konferansı’nda elde ettikleri bulguları açıklarken Ben Nimmo’nun ekibi, Kremlin’in iyi çalışan bu propaganda aracıyla nasıl bir koordinasyon içinde olduğunu gösterdi: “Russia Today ve Sputnik zaten bilinen propaganda araçları. Güney Afrika’daki Rus Büyükelçiliği ya da Cenevre’deki Rus Konsolosluğu gibi diplomatik hesaplarınız olacak. Daha sonra, bağımsız olduğunu iddia ettiğiniz web siteleri kullanacaksınız. Yapılan araştırma ve soruşturmalar tüm bu sitelerin aynı kaynaklar tarafından finance edildiğini gösteriyor. Yani Rus hükümeti tarafından tüm masrafları karşılanıyor. Bunun ötesinde ayrıca trol hesaplarınız olacak, daha da ileri gidip bütün olup biteni daha da etkili hale getirecek otomatik mesaj yayınlayan programlar kullanacaksınız.”

2016 yılında Rus bilgisayar korsanları daha sonra Wikileaks tarafından yayınlanan Demokrat Parti'nin e-posta mesajlarını çaldı: “Demokrat Parti Ulusal Komitesi epostalarının sızdırıldığı gün online arşivlere baktığınızda ‘Troll fabrikası’ diye bilinen hesapları ve bu postaların sızdırılmasını nasıl yaydıklarını görebilirsiniz. Bu hesaplar ‘Bahse girerim ana akım medya bu haberi görmeyecek. Herkes internetten Demokrat Parti Komitesi’nin maillerini görmeli’ diye yayın yapıyordu. Bu noktada 2 binden fazla retweet alan ve Troll Fabrikası tarafından işletilen ‘Tennessee Cumhuriyetçi Parti’ sahte hesabı en etkili hesaplardan biriydi. O sıralarda Russia Today ve Sputnik, Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin epostalarının sızdırılması haberini ‘şok haber’ diye veriyordu. Burada bu sistemin farklı parçaları arasındaki bağlantıyı da görebiliyorsunuz.”

Bu propaganda girişimlerine karşı Nimmo ve ekibi halkı “sosyal esneklik” adını verdikleri bir şekilde eğitmeyi amaçlıyor. Bu yöntem bir hesaba ilişkin profil fotosunun ve geçmişte yayınladığı mesajların da kontrol edilmesini içeriyor: “Bir hesapta yazan şeyi siz de paylaşmadan ya da onu beğenmeden önce belki de o kişinin profiline göz atmanız yararlı olur. Bakmalı ve emin olmalısınız. Örneğin bu bir Twitter hesabıysa hergün ortalama kaç mesaj yayınladığına bakmalısınız. Eğer bu hesap sadece üç hafta önce açılmış ve bu kadar zamanda 150 bin mesaj yayınlamışsa, bu hesabın hala bir insan tarafından kontrol edildiğini düşünür müsünüz?”

Rusya Amerikan siyasetini etkilemeye çalıştığı iddialarını reddediyor. Ancak uzmanlar bu yöntemlerin ajanlığın yeni bir türü ve bunun daha başlangıç olduğunu söylüyor. Dolayısıyla güvenlik birimleri ve kamuoyunun bu tarz tehditlerle nasıl başa çıkılacağını öğrenmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG