Erişilebilirlik

Seçimlerde Son Durum: Trump Kesin Hillary Yakın


Trump Deneyimli Bir Yardımcı Arıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Amerika başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin tek adayı olarak kalan Donald Trump, yarışa beraber gireceği başkan yardımcısı adayı arayışlarına başladı.

Aktif siyaset tecrübesi olmayan Trump, başkan yardımcısı adayı olarak siyasi deneyimi olan birini arıyor.

Güney Carolina Valisi Nikki Haley bu adaylardan biri olmayacağını açıkladı. Haley, Trump’ın adaylığını desteklediğini ama şu anki görevine odaklandığını söyledi.

Haley yaptığı açıklamada, “Trump’ın Güney Carolina’da başardığımız harika şeyleri övmesinden memnun olsam da, yapacak çok işim olduğundan, başkan yardımcılığı pozisyonuyla ilgilenmiyorum” dedi.

Trump, yanında yer alacak ismi belirlemek için bir kurul da oluşturdu. Donald Trump, eski rakibi Ohio Valisi John Kasich de başkan yardımcılığı için gözden geçirdiği isimler arasında yer aldığını açıkladı.

Kasich, Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylığından çekilen son isim oldu. Böylece, Temmuz’da yapılacak Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’ndaki açık oylamada delegelerin çoğunluğunu elde etme olasılığını da bırakmış oldu. Zira Indiana’da yapılan son önseçimde bu olasılığın gerçekleşemeyeceği anlaşıldı.

Kasich sadece bir eyalette, valisi olduğu Ohio’da önseçim kazanarak 153 delegeye ulaşmıştı. Cumhuriyetçi parti adayı olmak için şart olan 1237 delegeden epey uzaktı. Teksas Senatörü Ted Cruz, biraz daha iyi bir sonuç çıkarmış, 566 delegeye ulaşmıştı ama Indiana önseçiminden sonra o da yarıştan çekilmişti.

Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’deki bölünmeleri bitirmek istediğini bir çok konuşmasında tekrarlasa da Cumhuriyetçi son iki ABD Başkanı’nın desteğini alabilmiş değil.

Obama’nın öncesinde iki dönem görev yapan George W. Bush’un, bu yılki seçim yarışına dahil olmayacağı ve seçim süreciyle ilgili bir yorum yapmayacağı açıklandı.

Bush’un babası George H.W. Bush’un sözcüsü ise eski başkanın siyasetten emekli olduğunu söyledi. George H.W. Bush, Bill Clinton’ın seçimi kazanmasıyla, ikinci dönem başkanlık yapamamıştı.

Baba Bush, 1996’da Clinton’ın Cumhuriyetçi rakibi Bob Dole’a ve elbette oğlunun Al Gore ve John Kerry’ye karşı kampanyalarına destek vermişti

2008’de baba-oğul, Obama’ya karşı da John McCain’i, 2012’de de Mitt Romney’yi desteklemişti.

Kasım’daki başkanlık seçiminde Trump’ın Demokrat Parti’den rakibi muhtemelen Hillary Clinton olacak. Ancak Clinton’ın hala bir rakibi var ve adaylığı garantileyebilmiş değil.

Vermont Senatörü Bernie Sanders, son verdiği röportajda, Haziran’da yapılacak Demokrat Parti Kurultayı’ndan önce yarıştan çekilmeyi düşünmediğini tekrarladı. Sanders’ın Clinton’ı yakalayabilmesi için bundan sonraki önseçimlerde çok daha fazla delege toplaması gerekiyor. Ancak Clinton’ı destekleyen süper delege sayısı bir hayli fazla.

Trump ve Clinton son haftalarda sürekli birbirlerini hedef alıyor. Clinton son olarak Trump için sorumsuz, tehditkar ve kabadayı demişti.

Bazı anketlere göre Kasım’daki seçime bu ikili kalırsa, Clinton yüksek olasılıkla Trump’ı geçebilir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG