Erişilebilirlik

Seçimlerde Siyahları Oy Kullanmaya Teşvik Kampanyası


Ulusal Kent Birliği (National Urban League) Başkanı Marc Morial
Ulusal Kent Birliği (National Urban League) Başkanı Marc Morial

Amerika’daki medeni haklar grubu, ülkedeki siyahları Kasım ayındaki seçimlerde oy kullanmaya teşvik için kampanya başlattı. Kampanyanın nedeni, birçok eyalette, siyah ve diğer azınlıkların haklarını koruyan yasal düzenlemelerde bu grupların aleyhine değişiklikler yapılması. Bu grup, azınlık haklarında sadece birkaç eyelet bazında değil, tüm ülke çapında geriye dönük adımlar atılmasından korkuyor.

Eğitim, okul, istihdam ve ekonomi konularında, karar alma mekanizmalarından uzaklaştırılmayı reddediyoruz.

Ulusal Kent Birliği (National Urban League) Başkanı Marc Morial, bu görüşlerini yıllık “Amerika’da Siyahların Durumu” raporunu açıklarken dile getirdi. Başkent Washington’da toplanan diğer medeni haklar grupları da 34 eyaletteki yeni seçmen yasalarını eleştiriyor: "Bu yasalar, en az 5 milyon kişinin seçimlere katılmasını zorlaştıracak."

Birçok eyalet yönetimi ise, yeni yasaların amacının, hileli ve hatalı oy kullanımını azaltmak olduğunu öne sürüyor. Değişikliklerden bazıları, sandık başında gösterilen kimlik türlerine sınırlama getiriyor, bazıları seçmen kütük kayıtlarına yazılma koşullarını zorlaştırıyor. Marc Morial, bu yasakların azınlıkların, öğrencilerin ve yaşlıların sandık başına gitmesini engellemeyi amaçladığını söylüyor: "Seçmenler üzerinde kurulmaya çalışılan her türlü baskıyı engellemeliyiz. Çünkü bu çabalar ne Amerikan değerleriyle örtüşüyor ne de demokrasi ilkeleriyle. 21. Yüzyılda sandıklara giden yollara engeller döşeniyor."

Ulusal Kent Birliği Kasım’daki seçimlerde siyahların katılımı arttırmak amacıyla çeşitli çalışmalar başlattı. Bunlardan biri de Internet üzerinden seçmenleri seçimler ve oy kullanma konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor. Grup, ayrıca kampanyalarla seçmenlere oy kullanmayı özendirmeyi hedefliyor. 2008 yılında Barack Obama’nın kazandığı seçimlerde kayıtlı siyah seçmenlerin ez az %65’i oy kullanmıştı. Bu, beyaz Amerikalılar’ın oy kullanma oranıyla aynı düzeydeydi.

Ulusal Kent Birliği, eğitim bütçelerinin azaltılması çabalarından da şikayetçi. Bunun, özellikle siyahların eğitim şansını azaltacağını söyleyen grup, aksine bu gençlerin üniversiteye girişine yardımcı olacak girişimler başlatılmasını istiyor.

Bir süre evsiz yaşayan Raequan Jones tam üniversite hayallerinden vazgeçmek üzereyken, kendi durumundaki gençlere yardım eden bir program sayesinde yeniden okula gidebilmiş: "Sadece benden bekleneni yapmakla kalmayıp, beklentilerin üzerine çıkarak diğer gençlere örnek olduğumu düşünüyorum."

Medeni hakları savunan gruplar, siyahlar arasında işsizliği azaltacak programların çeşitlendirilmesini de istiyor, bunun için yönetime baskı yapmayı sürdürmeyi planlıyor.


XS
SM
MD
LG