Erişilebilirlik

Seçimin Galibi Joe Biden


ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandı.

Joe Biden ve Kamala Harris
Joe Biden ve Kamala Harris

ABD’nin en yaşlı başkanı olacak olan Biden'ın, 20 Ocak’ta yemin ederek ABD’nin 46’ıncı başkanı olarak resmen göreve başlaması öngörülüyor.

Kongre’de 36 yıl senatörlük, 8 yıl da eski Başkan Barack Obama’nın başkan yardımcılığını yapan Biden, medya kuruluşlarının paylaştığı tahminlere göre, 20 Seçici Kurul delegesine sahip Pennsylvania eyaletini de kazanarak başkanlık için gereken 270 delegeyi geçmiş oldu. Bazı eyaletlerde oy sayımı hala devam ederken Biden, şu anda 273 delegeye ulaşmış durumda.

Joe Biden
Joe Biden

Sonuçların hala resmi olarak onaylanması gerekiyor ve yargı süreçlerine de taşınabilir ancak şu an itibariyle değişmesi beklenmiyor.

Resmi olmayan sonuçların açıklanmasının ardından Biden Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Amerikan halkına hitaben, “Bu harika ülkeye liderlik etmek için beni seçmenizden dolayı” onur duyduğunu belirtti.

Biden yazılı açıklamasında da, “Eşi görülmemiş engeller karşısında, rekor sayıda Amerikalı oy kullandı. Demokrasinin Amerika’nın kalbinde derinden yer aldığı bir kez daha kanıtlandı. Artık kampanyanın sona ermesiyle, öfke ve kızgın söylemleri arkamızda bırakmanın ve ulus olarak bir araya gelmemizin zamanı. Amerika’nın birleşmesinin zamanı. Biz Amerika Birleşik Devletleri’yiz, birlikte yaptığımız takdirde yapamayacağımız hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ise açıklamasında sonuçları kabul etmeyeceğinin işaretini verdi. Trump, “Joe Biden’ın haksız biçimde kendisini kazanan olarak göstermede neden acele ettiğini ve medyadaki müttefiklerinin ona yardım etmek için neden çok çalıştığını biliyoruz. Doğruların ortaya çıkmasını istemiyorlar. Basit gerçek şu ki bu seçimin bitmesine daha çok var” dedi.

Biden’ın seçimi galip bitirmesiyle, Donald Trump ABD tarihinde 4 yıllık başkanlıktan sonra ikinci dönem yeniden seçilemeyen 11. ABD başkanı oluyor.

Biden’ın seçimi kazanmak için gereken delege sayısına ulaştığı seçim gününden 5 gün sonra açıklandı. Bu yıl Corona virüsü salgını nedeniyle posta yoluyla ve erken kullanılan oyların fazla olması, sayım sürecini de uzattı.

Yemin töreni gününde 78 yaşında olacak olan Biden, 1988 ve 2008 yıllarında da Demokrat Parti’den başkan aday adayı olmuş ancak ön seçimlerde elenmişti.

Kamala Harris, Joe Biden'la telefon konuşmasını paylaştığı Twitter mesajında "Başardık Joe. Amerika'nın bir sonraki başkanı olacaksın" dediği görüldü.

Biden’ın başkan yardımcısı da California Senatörü Kamala Harris Olacak. Harris, ülkenin 244 yıllık tarihinde başka ya da başkan yardımcısı olarak görev yapacak ilk kadın olacak. Jamaikalı bir baba ve Hindistanlı bir annenin kızı olan Harris ayrıca, ilk siyah kadın başkan yardımcısı olacak.

Biden, Trump’ın “Önce Amerika” yaklaşımıyla ABD’yi çok sayıda uluslararası anlaşmadan çekmesinin ardından, ülkeyi Paris iklim anlaşması ve İran’la nükleer anlaşmaya yeniden katılma dahil dünyayla yeniden angaje edeceğinin sözünü vermişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG